Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Pieczona dynia z masłem szałwiowym - danie idealnie na jesień
Pieczona dynia to doskonałe danie na jesień, które stanowi świetne urozmaicenie codziennego jadłospisu. Warzywa w diecie są niezwykle istotnym elementem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zawarte w nich cenne witaminy i minerały skutecznie przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego. Zatem jaki jest najlepszy przepis na dynię z piekarnika? Poznaj recepturę, której największym atutem jest wyjątkowo aromatyczne masło szałwiowe.
Jak upiec dynię w piekarniku
Dynia jest wyjątkowym i urzekającym warzywem przede wszystkim za sprawą swojego niepowtarzalnego smaku oraz kolorów, które zapewne większości z nas kojarzą się z jesienią. Pieczenie dyni w piekarniku nie należy do czynności szczególnie skomplikowanych. To tak naprawdę pierwszy etap obróbki termicznej w przypadku przygotowywania dań takich jak puree z dyni, czy kremowa zupa dyniowa. Proces pieczenia zacznij od umycia i pokrojenia dyni na kawałki, a następnie ułóż je miąższem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarniku rozgrzej do temperatury 180°C (termoobieg) i piecz warzywo do momentu aż będzie wystarczająco miękkie – zazwyczaj ok. 30-35 minut.canva.com
Pieczona dynia z masłem szałwiowym - przepis
Składniki- jedna dynia piżmowa
- 1/4 kostki masła
- 8 listków świeżej szałwii
- garść prażonych pestek dyni
- sól morska (najlepiej gruboziarnista)
- świeżo mielony pieprz (gwarancja wspaniałego aromatu)
- Dynię piżmową dokładnie umyj i przekrój na pół oraz pozbądź się gniazda nasiennego (najłatwiej zrobić to przy użyciu łyżki). Następnie ponacinaj każdą z połówek od góry na ok. 3/4 wysokości
- Do rozgrzanego na wolnym ogniu rondelka dodaj masło i kilka listków szałwii. Podgrzewaj na minimalnym płomieniu przez 3 minut co chwilę mieszając, by szałwia mogła uwolnić do roztopionego masła swój bukiet aromatów
- Gotowym masłem szałwiowym posmaruj kawałki warzywa
- Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Gotowe warzywo przed podaniem przyprósz drobno posiekanymi pestkami dyni, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem
Jakie odmiany dyni nadają się do pieczenia
Dynia z piekarnika może być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem do duszonych mięs, steków, czy szaszłyków. Większość popularnych odmian nadaje się do pieczenia. Różnią się od siebie między innymi smakiem oraz kształtem. Wyprobuj wszystkie z nich, by wybrać swoją ulubioną dynię z masłem szałwiowym. Najpopularniejsze rodzaje dyni, które można piec w piekarniku- Dynia piżmowa
- Dynia zwyczajna
- Dynia olbrzymia
- Dynia hokkaido
- Dynia makaronowa
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Dynia makaronowa - przepisy na pyszne potrawy
Dynia makaronowa to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Jej charakterystyczny miąższ przypomina kształtem i teksturą makaron, co daje wiele możliwości kulinarnych. W tym artykule przedstawiamy kilka pysznych przepisów z dynią makaronową, które zachwycą Twoje podniebienie.