Jak zrobić kompot z suszu na wieczerzę wigilijną

Jak zrobić kompot z suszu, aby nie zepsuć tradycyjnego smaku, który większość z nas kojarzy z dzieciństwa? Liczy się dobór składników i połączenie ich w odpowiednich proporcjach. Bardzo łatwo jest przedobrzyć, co może doprowadzić do tragedii. Sprawdź, jak przyrządzić kompot, bez którego Wigilia nie może się odbyć.

Kompot z suszu - wigilijny przysmak

Tradycyjne potrawy wigilijne w Polsce mogą różnić się od siebie zależnie od danego regionu, jednak tradycyjny kompot wigilijny pojawia się praktycznie zawsze. To dzięki suszonym owocom kompot jest tak wyjątkowy, a jego smak niepowtarzalny. Niegdyś mówiło się, że susz na stole był oznaką tego, że rodzinie się powodziło. Życzono wówczas sobie, aby kolejna wigilijna kolacja była równie obfita. Ciężko sobie wyobrazić inny napój wśród 12 potraw wigilijnych.

Składniki na kompot wigilijny - jakie owoce wybrać

Oczywiście najlepiej sprawdzą się suszone owoce, które sprawiają, że smak kompotu jest tak wyjątkowy. Jeśli będziesz kupować owoce w sklepie, zwracaj dokładnie uwagę na opis. Dlaczego jest to tak ważne? Przez pomyłkę możesz sięgnąć po owoce wędzone, a one mają charakterystyczny smak, który nie każdemu może odpowiadać. Składniki - kompot z suszu:
  • suszone śliwki 200g
  • suszone morele 100g
  • figi 100g
  • suszone jabłka 100g
  • gruszki 500g
  • pomarańcza
  • cytryna
  • miód 10g
  • cynamon 1 szt
  • goździki 10 szt
canva.com

Jak zrobić kompot z suszu krok po kroku

Przepis jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga zdolności kulinarnych. Nie zapomnij o tym, aby wybrać duży garnek, ponieważ owoce w trakcie przygotowania pęcznieją.
  1. Opłucz suszone owoce, odsącz wodę i wrzuć do garnka, zalewając przegotowaną wodą. Odstaw je na 5-6 godzin lub na całą noc.
  2. Pomarańczę i cytrynę sparz wrzątkiem, po czym pokrój w plastry. Wrzuć je do owoców w garnku
  3. Do garnka dodaj laskę cynamonu (może też być mielony) i goździki
  4. Całość gotuj na małym ogniu około 30 minut
  5. Na sam koniec możesz dodać miód lub daktyle
Na co warto zwrócić uwagę? Nie przelewaj kompotu bezpośrednio z garnka do dzbanka. Zrób to przez sitko, aby napój był bardziej klarowny. Owoce możesz wyłożyć na talerzyk w czasie Wigilii.

Czym słodzić kompot z suszu

Zacznijmy od tego, że ze słodzeniem najlepiej poczekać i nie robić tego od razu po ugotowaniu kompotu. Owoce mają to do siebie, że oddają smak i słodycz powoli. Zachęcamy do tego, aby słodzić kompot naturalnymi produktami np. miodem czy daktylami.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł