Tradycyjne potrawy wigilijne na Kresach Wschodnich

Tradycyjne potrawy wigilijne na kresach wschodnich różnią się nieco od tego, co spotykamy spotkać na stołach podczas wigilijnej wieczerzy w Polsce. Jednak mimo wszystko wiele nas łączy, co nie powinno być dla nikogo żadnym zaskoczeniem. Czym w takim razie charakteryzuje się wigilijna kuchnia na Kresach Wschodnich? Wyjaśniamy jak wyglądają świąteczne stoły u naszych wschodnich sąsiadów.

Tradycyjne potrawy na Wigilię

Magia Świąt polega nie tylko na odpakowywaniu prezentów, przystrajaniu choinki i śpiewaniu kolęd. To także przepyszne tradycyjne potrawy wigilijne, które najlepiej smakują tylko 24 grudnia. Na polskich stołach ląduje 12 potraw, które wprawdzie różnią się od siebie w poszczególnych regionach naszego kraju, ale z reguły można spotkać podobny zestaw dań.
  1. zupa grzybowa
  2. makowiec
  3. barszcz czerwony z uszkami
  4. kompot z suszonych owoców
  5. karp
  6. pierogi z kapustą i grzybami
  7. gołąbki z kaszą i grzybami
  8. kapusta z grochem lub z grzybami
  9. śledzie w śmietanie i cebuli
  10. łazanki z kapustą
  11. sałatka jarzynowa lub śledziowa
  12. pierogi ruskie
Istnieją regiony Polski, w których zdecydowana większość potraw wigilijnych opiera się na rybach i ich różnych formach przygotowania. Wpływ ma na to z całą pewnością rodzinna tradycja, ale także inspiracje innymi kulturami. Kluczowe natomiast jest to, aby dania był postne.
canva.com

Tradycyjne potrawy wigilijne kresowe

Skupiając się na Kresach, mamy na myśli Litwę, Białoruś i Ukrainę, więc obszar, który jest rozległy, a co za tym idzie, ciężko wyodrębnić wszystkie tradycyjne potrawy wigilijne kresowe, którymi delektują się mieszkańcy w czasie świąt. Wybraliśmy dla Was te najpopularniejsze, które powtarzają się we wspomnianych państwach i mają najdłuższą historię.
  • Śledź po wileńsku z sosem z borowików
  • Placki z masy śledziowo-ziemniaczanej z dodatkiem jabłka i cebuli
  • Karp zapiekany w śmietanie
  • Wigilijny kisiel żurawinowy
  • Strucle na migdałowym lub makowym mleku
  • Zupa migdałowa
canva.com

Kresowa potrawa wigilijna znana także w Polsce

Daniem, które pojawia się zarówno na Kresach jak i w Polsce, jest kutia, czyli potrawa przygotowana z pszenicy, bakalii, migdałów, rodzynek i miodu. Cały czas podaje się ją w czasie Wigilii na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie i Podkarpaciu.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł