Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Wege bigos – jak przygotować świąteczny bigos wegetariański?
Bigos to jedna z najważniejszych świątecznych potraw, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia. Danie to bardzo mocno kojarzy się z mięsem – czy da się więc przygotować wegetariańską wersję tej kultowej dla Polaków potrawy? Oczywiście! Wszystko, czego potrzeba to kwaśna kapusta, smakowite grzyby i dużo, dużo przypraw.
Bigos świąteczny – czy zawsze musi być z mięsem?
Zanim ktokolwiek oburzy się, że bigos bez mięsa to herezja, przypomnijmy, że w dawnej Polsce danie to było gulaszem przyrządzanym z bardzo różnych składników. Często rzeczywiście było to mięso, ale zdarzały się też ryby, raki, a nierzadko resztki innych potraw. Poza tym, słowo bigos oznaczało przede wszystkim sposób przygotowania składników dania – siekanie ich na drobne kawałki.Canva
Jak zrobić wegetariański bigos?
Tak naprawdę przepis na wege bigos nie różni się szczególnie od tradycyjnego. Innowacją są jednak roślinne wędliny oraz sos sojowy, który zapewni potrawie słonawy “mięsny” posmak.Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 10 g podgrzybków (namoczonych dzień wcześniej)
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 10 g wędzonych śliwek
- 100 g boczku roślinnego
- 150 g kiełbasek roślinnych
- 75 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 cebula
- 1 kwaśne jabłko
- olej
- pół litra wody
Przyprawy
- 2 liście laurowe
- 5 ziarna pieprzu
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- pół łyżeczki cząbru
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- pół łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
1. Kapustę odciśnij i pokrój na mniejsze porcje. 2. Do dużego garnka nalej oleju, tak by pokrył całe dno. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka i lekko zeszklij. 3. Do cebuli dodaj wszystkie zioła i przesmaż razem przez pół minuty. 4. Do garnka wrzuć pokrojoną kapustę, zalej osoloną wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. 5. Na tarce zetrzyj jabłko razem ze skórką. Namoczone grzyby i śliwki potnij na paski i dodaj wszystko do kapusty. Wlej sos sojowy. Jeśli trzeba, dolej do garnka wody. Całość gotuj przez godzinę. 6. Do bigosu wlej koncentrat pomidorowy oraz wino. Wymieszaj i w razie potrzeby dolej wody. Gotuj pod przykryciem przez około 3 godziny, pilnując, by w garnku stale była woda. 7. Do bigosu dodaj pokrojony w kostkę roślinny boczek i kiełbaski. Delikatnie wymieszaj. Gotowe! Bigos przygotuj trzy dni przed świętami i codziennie odgrzewaj na małym ogniu. Dzięki temu wszystkie smaki znakomicie się wymieszają i bigos nabierze charakteru.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.