Świąteczny makowiec Ewy Wachowicz – przepis na makową struclę

Świąteczny makowiec na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa! W końcu według tradycji – ten, kto nie zje, choć odrobiny maku na wigilijnej wieczerzy, ten szczęścia nie zazna przez kolejne 12 miesięcy. Mimo iż mak w kuchni można wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów, to nadal najpopularniejszym są słodkie wypieki z makiem. Zobacz jak zrobić wigilijny makowiec według przepisu Ewy Wachowicz!

Makowiec zawijany Ewy Wachowicz, czyli makowa strucla

Tradycyjne dania wigilijne śmiało można podzielić według znanego kulinarnego schematu na przystawki, dania główne oraz desery, gdzie absolutnym faworytem w większości polskich domów jest tradycyjny makowiec. Jak zrobić dobry makowiec? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, to koniecznie musisz wypróbować przepisu Pani Ewy. Proporcje składników uwzględnione w przepisie wystarczą do przygotowania aż dwóch zawijanych makowców. Makowiec to przede wszystkim aromatyczna masa makowa – zacznij od jej przygotowania. Pamiętaj o dobrej jakości maku ze sprawdzonego źródła.
canva.com

Jak zrobić masę makową na makowiec

Składniki
  • 0,5 kg maku
  • 20 g drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka marmolady
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko całe
  • 1 białko
  • 100 g rodzynków
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g migdałów
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki naturalnego miodu
Przygotowanie masy makowej krok po kroku
  1. Mak przesyp do szklanej miski i zalej ciepłym mlekiem. Pozostaw go na 30 minut do nasiąknięcia
  2. Po tym czasie przecedź ziarna maku (nie wylewaj mleka – będzie Ci jeszcze potrzebne) i dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia
  3. Następnie w mleku po maku rozetrzyj drożdże z cukrem i dodaj je do zmielonego maku. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy
  4. Dodaj resztę składników i również wszystko dokładnie ze sobą pomieszaj
Masa na makowiec jest gotowa! Teraz czas na przygotowanie ciasta.
canva.com

Świąteczny makowiec Ewy Wachowicz

Składniki
  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 50 g drożdży
  • szklanka śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
Jak przygotować ciasto na makowiec
  1. Zacznij od przesiania mąki przez sito i wysiekania jej z masłem o temperaturze pokojowej
  2. Do śmietany dodaj drożdże z cukrem i dokładnie rozetrzyj, a następnie połącz je z mąką i masłem oraz resztą składników
  3. Energicznie wyrabiaj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia pod nakryciem z bawełnianej ściereczki 
  4. Po wyrośnięciu ciasta ponownie zacznij je wyrabiać do momentu, gdy nie będzie przywierać do stolnicy. Gotowe ciasto podziel na dwie części
  5. Każdy z kawałków należy rozwałkować, posmarować białkiem i nałożyć masę makową, a następnie zawinąć. Przed pieczeniem pozostaw rolady do wyrośnięcia na ok. 25 minut
  6. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut
Upieczoną struclę makową można polać lukrem albo rozpuszczoną czekoladą i udekorować posiekanymi orzechami włoskimi, lub kawałkami skórki pomarańczy. Smacznego! Tekst został opracowany na podstawie przepisu na makowiec Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.pl
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł