Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Ajerkoniak babuni. Sprawdzony przepis na likier jajeczny
Czasem najlepsze przepisy to te tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jeśli masz ochotę na pyszny likier jajeczny, koniecznie wypróbuj ajerkoniak babuni. Robi się go szybko i prosto, a smakuje niesamowicie. Wszyscy będą w szoku, że zrobiłaś go sama! Zaskocz bliskich i przygotuj likier według sprawdzonej receptury.
Przepis na ajerkoniak — potrzeba tylko parę składników
To tradycyjna receptura, tak przygotowywały likier nasze babcie! Jest on bardzo łatwy do wykonania, a robi przy tym wrażenie na tych, którzy go skosztują. Oto co będziesz potrzebować do jego zrobienia:- 1 litr mleka 3,2%
- laska wanilii albo 5 cukrów waniliowych
- 1 kilogram cukru
- 20 żółtek
- 0,5 litra spirytusu
Canva
Przepis na ajerkoniak — jak zrobić likier krok po kroku
Samo wykonanie jest banalnie proste. Najważniejsze, żeby delikatnie i powolutku łączyć żółtka z mlekiem. Inaczej całość może się zważyć. Oczywiście sam ajerkoniak nadal będzie smaczny, jedynie jego wygląd ucierpi.- Mleko zagotuj z laską wanilii (albo cukrami waniliowymi).
- Dodaj do płynu normalny cukier, mieszaj tak długo, aż całość się rozpuści.
- Ostudź posłodzone mleko. Musi być całkowicie zimne! Ubij żółtka trzepaczką.
- Delikatnie połącz żółtka z zimnym mlekiem, cały czas ubijaj trzepaczką.
- Powolutku wlej spirytus do mleka z jajkami, cały czas mieszaj trzepaczką.
- Przelej gotowy ajerkoniak za pomocą lejka do buteleczek i je pozakręcaj.
Canva
Ajerkoniak na prezent
Jeśli szukasz jakiegoś niepowtarzalnego prezentu dla najbliższych, likier jajeczny sprawdzi się doskonale. Wystarczy przelać go do ozdobnych buteleczek i ładnie zapakować. Obdarowani na pewno będą zaskoczeni i zachwyceni takim nietypowym, wykonanym samodzielnie upominkiem.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!