Karp wigilijny według przepisu Ewy Wachowicz – szybko i smacznie
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Smażony wigilijny karp to nie tylko wieloletnia tradycja. To także obowiązek jego przygotowania w taki sposób, aby wydobyć z niego jak najlepsze walory smakowe. Przepis na karpia zarówno tego smażonego, jak i w innej formie wymaga ogromnego wyczucia. Sposób Ewy Wachowicz – byłej Miss Polonia i aktualnie jednej z najpopularniejszych blogerek kulinarnych jest bezsprzecznym potwierdzeniem tezy: prostota to klucz do sukcesu.
Reklama
Smażony karp Ewy Wachowicz – przepis
Tradycyjne potrawy na wigilię to przede wszystkim barszcz czerwony na zakwasie z uszkami oraz ryba. W tym wypadku niekwestionowany król polskich stołów w czasie wieczerzy 24 grudnia, czyli karp. Lista składników jest banalna. Jedynym mankamentem jest oczywiście stanie w długiej kolejce po rybę. Ty również obiecujesz sobie co roku, że nie będziesz już tego odkładać na ostatnią chwilę? To chyba jak większość z nas, więc stąd te kolejki... Do usmażenia wigilijnego karpia potrzebujesz:- dwa karpie
- mąka
- oliwa z oliwek
- masło
- dwie duże białe cebule
- przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz
canva.com
Jak usmażyć wigilijnego karpia – krok po kroku
Nie zawsze podstawowe składniki oznaczają łatwe przygotowanie, jednak w tym przypadku tak właśnie jest!- Wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę (to ważne!) podziel na kawałki tzw. dzwonki
- Następnie ułóż warstwami w szklanej misce przekładając poszczególne poziomy posiekaną w piórka cebulą
- Nakryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na minimum 12 godzin w chłodne miejsce
- Po tym czasie wyjmij rybę i wszystkie kawałki rozłóż na talerzach. Cebula już się do niczego nie przyda
- Ostatni krok przed smażeniem to doprawienie karpia solą i świeżo zmielonym pieprzem (dla uzyskania najlepszego aromatu), a następnie obtoczenie go w mące
- Na patelni rozpuść 3/4 kostki masła i dodaj 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Smaż karpia na niewielkim ogniu przez ok. 4 minuty z każdej strony
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl