smażony karp wigilijny Ewy Wachowicz

Karp wigilijny według przepisu Ewy Wachowicz – szybko i smacznie

Smażony wigilijny karp to nie tylko wieloletnia tradycja. To także obowiązek jego przygotowania w taki sposób, aby wydobyć z niego jak najlepsze walory smakowe. Przepis na karpia zarówno tego smażonego, jak i w innej formie wymaga ogromnego wyczucia. Sposób Ewy Wachowicz – byłej Miss Polonia i aktualnie jednej z najpopularniejszych blogerek kulinarnych jest bezsprzecznym potwierdzeniem tezy: prostota to klucz do sukcesu.
Reklama

Smażony karp Ewy Wachowicz – przepis

Tradycyjne potrawy na wigilię to przede wszystkim barszcz czerwony na zakwasie z uszkami oraz ryba. W tym wypadku niekwestionowany król polskich stołów w czasie wieczerzy 24 grudnia, czyli karp. Lista składników jest banalna. Jedynym mankamentem jest oczywiście stanie w długiej kolejce po rybę. Ty również obiecujesz sobie co roku, że nie będziesz już tego odkładać na ostatnią chwilę? To chyba jak większość z nas, więc stąd te kolejki... Do usmażenia wigilijnego karpia potrzebujesz:
  • dwa karpie
  • mąka
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • dwie duże białe cebule
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz
karp wigilijny przed usmażeniem
canva.com

Jak usmażyć wigilijnego karpia – krok po kroku

Nie zawsze podstawowe składniki oznaczają łatwe przygotowanie, jednak w tym przypadku tak właśnie jest!
  1. Wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę (to ważne!) podziel na kawałki tzw. dzwonki
  2. Następnie ułóż warstwami w szklanej misce przekładając poszczególne poziomy posiekaną w piórka cebulą
  3. Nakryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na minimum 12 godzin w chłodne miejsce
  4. Po tym czasie wyjmij rybę i wszystkie kawałki rozłóż na talerzach. Cebula już się do niczego nie przyda
  5. Ostatni krok przed smażeniem to doprawienie karpia solą i świeżo zmielonym pieprzem (dla uzyskania najlepszego aromatu), a następnie obtoczenie go w mące
  6. Na patelni rozpuść 3/4 kostki masła i dodaj 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Smaż karpia na niewielkim ogniu przez ok. 4 minuty z każdej strony
Jeśli okazało się, że masz za dużo kawałków karpia, to nie smaż wszystkich za jednym razem! To danie smakuje najlepiej prosto z patelni.
Reklama
Nadwyżkę ryby warto pozostawić w misce z cebulą i w razie zapotrzebowania usmażyć na świeżym tłuszczu. Smacznego! Tekst został opracowany na podstawie przepisu na smażonego karpia wigilijnego Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.pl
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama