Szybkie ciasto z jabłkami. Jogurtowy jabłecznik babci
Jeśli masz ochotę na domowy jabłecznik, ale nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, koniecznie sprawdź ten przepis. Szybkie ciasto z jabłkami jest naprawdę banalne w wykonaniu i każdy jest w stanie je zrobić. Twoi domownicy i goście będą zachwyceni, to ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatnie puszyste, a przede wszystkim przepyszne. Najważniejsze jednak — że zawsze się udaje!
Reklama
Jabłkowy zawrót głowy
Jabłka to pyszne i zdrowe owoce. Z łatwością można zrobić z nich różne smaczne dania. Nadają się nie tylko do ciast, ale też sycących owsianek, placków, kiśli, dżemów, musów, oraz do... mięs i dań wytrawnych. Znaleźć je można w każdej kuchni. Są też tanie i łatwo dostępne w sklepach i na straganach.Szybkie ciasto z jabłkami — składniki
Lista potrzebnych produktów jest bardzo krótka i na pewno znajdziesz je w swoim domu:- szklanka jogurtu
- szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 małe jajka (albo 3 duże)
- czubata łyżka proszku do pieczenia
- dwa jabłka
Canva
Szybkie ciasto z jabłkami — jak je zrobić krok po kroku
Wykonanie jest banalnie proste.Reklama
- Wlej jogurt do miski.
- Dodaj olej.
- Dodaj mąkę.
- Dodaj cukier.
- Dodaj proszek do pieczenia.
- Dodaj jajka.
- Wymieszaj (tak, wystarczy wymieszać łyżką, żadnego miksowania).
- Surowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Umyj, obierz i pokrój jabłka w cienkie plasterki.
- Plasterki jabłka poukładaj na cieście.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz około 25-30 minut. Uwaga: długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika, musisz co jakiś czas kontrolować to, co się dzieje w środku. Może się okazać, że proces pieczenia będzie trwał krócej/dłużej.
- Kiedy ciasto będzie miało przyrumieniony wierzch, sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest gotowe (musisz wbić patyczek w ciasto i wyjąć — jeśli po wyjęciu się nie lepi, to znaczy, że ciasto jest gotowe).
- Wyjmij ciasto i poczekaj, aż ostygnie.
- Smacznego!
Ciasto jogurtowe — nie tylko z jabłkami
Ten przepis doskonale sprawdzi się też z innymi owocami.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Czy pestki z jabłek są szkodliwe?
Czy pestki z jabłek są szkodliwe? To pytanie, które wiele z nas sobie zadaje. Wiele osób słyszało, że jedzenie pestek z jabłek może być niebezpieczne dla zdrowia. Ale czy to prawda? Czy naprawdę musimy unikać spożywania pestek z jabłek? Dzisiaj postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Jak przygotować jabłka pieczone z cynamonem?
Czy istnieje coś lepszego niż zapach pieczonych jabłek wypełniający cały dom? Jabłka pieczone z cynamonem to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciastek. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po jabłka pieczone z cynamonem oraz jak przygotować ten przepyszny i prosty deser.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl