Jogurtowe ciasto jabłkowe i jabłka.

Szybkie ciasto z jabłkami. Jogurtowy jabłecznik babci

Jeśli masz ochotę na domowy jabłecznik, ale nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, koniecznie sprawdź ten przepis. Szybkie ciasto z jabłkami jest naprawdę banalne w wykonaniu i każdy jest w stanie je zrobić. Twoi domownicy i goście będą zachwyceni, to ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatnie puszyste, a przede wszystkim przepyszne. Najważniejsze jednak — że zawsze się udaje!
Reklama

Jabłkowy zawrót głowy

Jabłka to pyszne i zdrowe owoce. Z łatwością można zrobić z nich różne smaczne dania. Nadają się nie tylko do ciast, ale też sycących owsianek, placków, kiśli, dżemów, musów, oraz do... mięs i dań wytrawnych. Znaleźć je można w każdej kuchni. Są też tanie i łatwo dostępne w sklepach i na straganach.

Szybkie ciasto z jabłkami — składniki

Lista potrzebnych produktów jest bardzo krótka i na pewno znajdziesz je w swoim domu:
  • szklanka jogurtu
  • szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 małe jajka (albo 3 duże)
  • czubata łyżka proszku do pieczenia
  • dwa jabłka
Ciasto jogurtowe z jabłkami. Z całości wykrojono jeden kawałek.
Canva

Szybkie ciasto z jabłkami — jak je zrobić krok po kroku

Wykonanie jest banalnie proste.
Reklama
Nawet jeśli jest to pierwsze ciasto, które robisz w życiu — na pewno wyjdzie!
  1. Wlej jogurt do miski.
  2. Dodaj olej.
  3. Dodaj mąkę.
  4. Dodaj cukier.
  5. Dodaj proszek do pieczenia.
  6. Dodaj jajka.
  7. Wymieszaj (tak, wystarczy wymieszać łyżką, żadnego miksowania).
  8. Surowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Umyj, obierz i pokrój jabłka w cienkie plasterki.
  10. Plasterki jabłka poukładaj na cieście.
  11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  12. Piecz około 25-30 minut. Uwaga: długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika, musisz co jakiś czas kontrolować to, co się dzieje w środku. Może się okazać, że proces pieczenia będzie trwał krócej/dłużej.
  13. Kiedy ciasto będzie miało przyrumieniony wierzch, sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest gotowe (musisz wbić patyczek w ciasto i wyjąć — jeśli po wyjęciu się nie lepi, to znaczy, że ciasto jest gotowe).
  14. Wyjmij ciasto i poczekaj, aż ostygnie.
  15. Smacznego!

Ciasto jogurtowe — nie tylko z jabłkami

Ten przepis doskonale sprawdzi się też z innymi owocami.
Reklama
Mogą być brzoskwinie, śliwki, przetwory z puszki. Jeśli masz ochotę na coś czekoladowego — spokojnie przy wyrabianiu ciasta możesz dodać kakao. Opcji jest oczywiście więcej — jeśli masz chęć, możesz spróbować poeksperymentować.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama