Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Miękkie pierniczki. Przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka
Nie przepadasz za kruchymi ciasteczkami, a na przygotowanie pierniczków dojrzewających jest już za późno? Nic straconego, jeszcze zdążysz zrobić pyszne i pachnące miękkie pierniki! Oto prosty przepis na świąteczne ciastka idealne!
Miękkie pierniczki – co to takiego?
Większość przepisów na świąteczne pierniczki dotyczy ciastek, które po upieczeniu muszą jakiś czas leżakować, by zmięknąć. Jest też możliwe wykonanie pierników, które od razu po upieczeniu będą miękkie, ale tu z kolei przez kilka tygodni musi dojrzewać surowe ciasto. Co jednak zrobić, gdy do świąt zostało kilka chwil? Idealnym wyborem na (prawie) ostatnią chwilę są tzw. pierniczki alpejskie. Są miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przygotujesz je w ciągu niecałych dwóch dni. Spokojnie, samo przygotowanie ciasta nie trwa tak długo – po prostu potrzebuje ono 24 godzin, by stężeć w lodówce.Canva
Miękkie pierniczki – przepis
Miękkie pierniczki alpejskie możesz ozdobić wzorkami z lukru królewskiego, lukrową glazurą lub czekoladową polewą. Jednak doskonale smakują również solo.Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 15 g kakao
- 110 g kwaśnej śmietany 18%
- 125 g masła
- 200 g miodu
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przyprawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Canva
Przygotowanie – dzień 1
1. W rondelku wymieszaj miód z przyprawami i dodaj pokrojone w kawałki masło. Postaw garnek na bardzo małym ogniu i doprowadź masę do wrzenia. Odstaw do wystudzenia. 2. Mąkę przesiej razem z kakao. 3. Do śmietany dodaj sodę i odstaw. 4. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przestając ubijać stopniowo dodawaj cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca masa, zacznij dodawać po jednym żółtku mieszając tylko do połączenia. 5. Półpłynną masę jajeczną wlej do miski z mąką i kakao. Wymieszaj do połączenia. 6. Do masy z jajek i mąki dodaj masę z miodu i masła. Wymieszaj do połączenia. Dodaj śmietanę z sodą i powtórnie wymieszaj aż powstanie jednolite ciasto. Schowaj je na 24 godziny do lodówki.Canva
Przygotowanie – dzień 2
1. Od zgęstniałego ciast odrywaj kawałki i rozwałkowuj je na blacie podsypanym mąką – powinno mieć około 5 mm grubości. 2. Z ciasta wycinaj pierniczki i układaj je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez 8-12 minut. Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zamiast samodzielnie komponować mieszankę przyprawową, możesz też skorzystać z gotowej przyprawy do piernika – dodaj jej do ciasta około 3 pełne łyżeczki.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!