Miękkie pierniczki. Przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka

Nie przepadasz za kruchymi ciasteczkami, a na przygotowanie pierniczków dojrzewających jest już za późno? Nic straconego, jeszcze zdążysz zrobić pyszne i pachnące miękkie pierniki! Oto prosty przepis na świąteczne ciastka idealne!

Miękkie pierniczki – co to takiego?

Większość przepisów na świąteczne pierniczki dotyczy ciastek, które po upieczeniu muszą jakiś czas leżakować, by zmięknąć. Jest też możliwe wykonanie pierników, które od razu po upieczeniu będą miękkie, ale tu z kolei przez kilka tygodni musi dojrzewać surowe ciasto. Co jednak zrobić, gdy do świąt zostało kilka chwil? Idealnym wyborem na (prawie) ostatnią chwilę są tzw. pierniczki alpejskie. Są miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przygotujesz je w ciągu niecałych dwóch dni. Spokojnie, samo przygotowanie ciasta nie trwa tak długo – po prostu potrzebuje ono 24 godzin, by stężeć w lodówce.
Canva

Miękkie pierniczki – przepis

Miękkie pierniczki alpejskie możesz ozdobić wzorkami z lukru królewskiego, lukrową glazurą lub czekoladową polewą. Jednak doskonale smakują również solo.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g kakao
  • 110 g kwaśnej śmietany 18%
  • 125 g masła
  • 200 g miodu
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przyprawy

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Canva

Przygotowanie – dzień 1

1. W rondelku wymieszaj miód z przyprawami i dodaj pokrojone w kawałki masło. Postaw garnek na bardzo małym ogniu i doprowadź masę do wrzenia. Odstaw do wystudzenia. 2. Mąkę przesiej razem z kakao. 3. Do śmietany dodaj sodę i odstaw. 4. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przestając ubijać stopniowo dodawaj cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca masa, zacznij dodawać po jednym żółtku mieszając tylko do połączenia. 5. Półpłynną masę jajeczną wlej do miski z mąką i kakao. Wymieszaj do połączenia. 6. Do masy z jajek i mąki dodaj masę z miodu i masła. Wymieszaj do połączenia. Dodaj śmietanę z sodą i powtórnie wymieszaj aż powstanie jednolite ciasto. Schowaj je na 24 godziny do lodówki.
Canva

Przygotowanie – dzień 2

1. Od zgęstniałego ciast odrywaj kawałki i rozwałkowuj je na blacie podsypanym mąką – powinno mieć około 5 mm grubości. 2. Z ciasta wycinaj pierniczki i układaj je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez 8-12 minut. Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zamiast samodzielnie komponować mieszankę przyprawową, możesz też skorzystać z gotowej przyprawy do piernika – dodaj jej do ciasta około 3 pełne łyżeczki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł