Uszka z grzybami i kapustą kiszoną według przepisu Ani Starmach

Uszka z grzybami i kapustą kiszoną w towarzystwie aromatycznego barszczu o głębokim bordowym kolorze to coś, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podstawowym składnikiem uszek na wigilię są oczywiście suszone grzyby, których wyjątkowy zapach przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa.

Uszka z grzybami i kapustą kiszoną – przepis Ani Starmach

Tradycyjne potrawy wigilijne w wielu polskich domach są przygotowywane zgodnie z klasycznymi przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Nie ma w tym oczywiście nie zaskakującego, ponieważ nie od dziś wiadomo, że prostota jest niewątpliwym kluczem do sukcesu – również w kuchni! Przepis na wigilijne uszka Ani Starmach to głęboki ukłon w stronę klasyki oraz niepodważalny dowód na to, że nie potrzeba zbyt wiele, aby wznieść pozornie proste danie na wyższy poziom kulinarny.
canva.com

Jak zrobić farsz na uszka z grzybami i kapustą

Składniki
  • 100 g suszonych grzybów
  • 300 g białej kapusty kiszonej
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml ciepłej wody
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Zacznij od namoczenia grzybów – najlepiej zalać je ciepłą wodą i odstawić na 24 godziny. Po odcedzeniu nie wylewaj wody, ponieważ będzie Ci jeszcze potrzebna
  2. Kiszoną kapustę przepłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj razem z cebulą oraz namoczonymi grzybami
  3. Warzywa i grzyby podsmaż na oleju przez ok. 5-8 minut, a następnie wlej na patelnię wodę pozostałą z namaczania grzybów
  4. Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 45 minut
  5. Gotowy farsz przerzuć do miski i pozostaw do ostygnięcia

Ciasto na wigilijne uszka

Dobre ciasto to podstawa zarówno wigilijnych pierogów, jak i uszek z grzybowym farszem. W sieci znajdziesz wiele przekombinowanych przepisów, lecz w tym przypadku sprawa jest bardzo prosta... Składniki
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszaj w plastikowej misce, a następnie wyrabiaj ciasto na przyprószonej mąką stolnicy. Gdy będzie gotowe, rozwałkuj na cienki placek. Uszka możesz zawijać na dwa sposoby: z niewielkich okręgów ciasta wyciętych kieliszkiem lub kwadracików. Na środku każdego z kawałków ułóż niewielką ilość farszu, zaklej i zawiń. Jak gotować uszka do barszczu? Najlepiej robić to partiami po kilka sztuk we wrzącej lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe! Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł