Jak zrobić zakwas buraczany na barszcz wigilijny – domowy sposób
Zakwas buraczany zarówno ten przygotowany domowym sposobem, jak i ten zakupiony w sklepie, to składnik niezbędny jeśli chodzi o przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Powstaje w procesie kiszenia buraków, więc może być również świetną alternatywą dla octu jabłkowego. Przedstawiamy najprostszy sposób na domowy zakwas buraczany do wigilijnego barszczu!
Reklama
Tradycyjny przepis na zakwas buraczany
Wigilia to bezsprzecznie jeden z tych wyjątkowych dni w roku. Magiczna aura Świąt Bożego Narodzenia, pięknie nakryty stół, a na nim tradycyjne potrawy wigilijne. W wielu regionach Polski nie ma wigilii bez czerwonego barszczu na zakwasie przygotowanego według tradycyjnej receptury. Podstawa przepisu to oczywiście kwas z kiszonych buraków, który wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Składniki na zakwas buraczany- 500 g czerwonych buraków
- 0,5 l niegazowanej wody źródlanej
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
canva.com
Zakwas buraczany na barszcz wigilijny – przygotowanie
Proces nie jest skomplikowany, lecz wymaga czasu, który jest niezbędny do pełnego zakiszenia buraków – maksymalnie 7 dni.Reklama
- Zacznij od dokładnego umycia i obrania buraków
- Następnie pokrój je na plasterki średniej grubości i ułóż w słoiku przekładając kolejne warstwy rozgniecionym czosnkiem oraz przyprawami oprócz soli, którą trzeba zasypać słoik na samym końcu
- Wypełniony burakami słoik zalej źródlaną wodą tak, aby żaden z kawałków z niej nie wystawał. Następnie delikatnie potrząśnij, nakryj zakrętką (nie zakręcaj!) i odstaw w ciemne miejsce z temperaturą pokojową na ok. 5-7 dni
- Kiedy zakwas z buraków jest gotowy? Gdy na powierzchni słoika zgromadzi się warstwa piany, a sama ciecz nabierze mocnego burgundowego koloru
- Ostatnim krokiem, który musisz wykonać, to przecedzenie zakwasu przez gazę lub sitko z cienkimi dziurkami
Jak długo można przechowywać domowy zakwas z buraków?
Przecedzony i odlany do wyparzonego słoika zakwas buraczany można przechowywać w lodówce przez mniej więcej 4-5 tygodni.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Krem z kalafiora. Dodaj ser gorgonzola, aby odkryć nowy i niebanalny smak!
Kalafior nieodzownie kojarzy nam się z pyszną, nowalijkową i wiosenną zupą od babci. Dziś przygotujemy pyszny krem kalafiorowy z dodatkiem intensywnie pachnącego sera gorgonzola. Palce lizać!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl