Jak zrobić zakwas buraczany na barszcz wigilijny – domowy sposób
(Aktualizacja: 10 sierpnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zakwas buraczany zarówno ten przygotowany domowym sposobem, jak i ten zakupiony w sklepie, to składnik niezbędny jeśli chodzi o przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Powstaje w procesie kiszenia buraków, więc może być również świetną alternatywą dla octu jabłkowego. Przedstawiamy najprostszy sposób na domowy zakwas buraczany do wigilijnego barszczu!
Reklama
Tradycyjny przepis na zakwas buraczany
Wigilia to bezsprzecznie jeden z tych wyjątkowych dni w roku. Magiczna aura Świąt Bożego Narodzenia, pięknie nakryty stół, a na nim tradycyjne potrawy wigilijne. W wielu regionach Polski nie ma wigilii bez czerwonego barszczu na zakwasie przygotowanego według tradycyjnej receptury. Podstawa przepisu to oczywiście kwas z kiszonych buraków, który wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Składniki na zakwas buraczany- 500 g czerwonych buraków
- 0,5 l niegazowanej wody źródlanej
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
canva.com
Zakwas buraczany na barszcz wigilijny – przygotowanie
Proces nie jest skomplikowany, lecz wymaga czasu, który jest niezbędny do pełnego zakiszenia buraków – maksymalnie 7 dni.Reklama
- Zacznij od dokładnego umycia i obrania buraków
- Następnie pokrój je na plasterki średniej grubości i ułóż w słoiku przekładając kolejne warstwy rozgniecionym czosnkiem oraz przyprawami oprócz soli, którą trzeba zasypać słoik na samym końcu
- Wypełniony burakami słoik zalej źródlaną wodą tak, aby żaden z kawałków z niej nie wystawał. Następnie delikatnie potrząśnij, nakryj zakrętką (nie zakręcaj!) i odstaw w ciemne miejsce z temperaturą pokojową na ok. 5-7 dni
- Kiedy zakwas z buraków jest gotowy? Gdy na powierzchni słoika zgromadzi się warstwa piany, a sama ciecz nabierze mocnego burgundowego koloru
- Ostatnim krokiem, który musisz wykonać, to przecedzenie zakwasu przez gazę lub sitko z cienkimi dziurkami
Jak długo można przechowywać domowy zakwas z buraków?
Przecedzony i odlany do wyparzonego słoika zakwas buraczany można przechowywać w lodówce przez mniej więcej 4-5 tygodni.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jakie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków?
Czy zdarzyło Ci się kisić ogórki i odkryć, że nie smakują tak, jak powinny? Często popełniamy błędy przy procesie kiszenia, które mogą wpływać na jakość i smak naszych ogórków. W tym artykule omówimy najczęstsze błędy, które popełniamy przy kiszeniu ogórków i jak ich uniknąć, aby cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ogórkami kiszonymi.
Barszcz grzybowy wigilijny - tradycyjna polska zupa na Wigilię
Barszcz grzybowy wigilijny to klarowna tradycyjna zupa grzybowa wigilijna, która stanowi nieodłączny element polskiego menu wigilijnego. Jest to aromatyczna i smakowita zupa, przygotowywana z suszonych grzybów, podawana z uszkami z farszem grzybowym lub łazankami. To danie jest nie tylko pyszne, ale także pełne tradycji i symboliki, które towarzyszą polskiej Wigilii.
Makaron z buraczanym pesto – kolorowa alternatywa dla tradycyjnych dań
Czy kiedykolwiek próbowałaś makaronu z buraczanym pesto? To pyszne danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również ma wiele korzyści dla zdrowia. Zdradzamy, jak przygotować to smaczne danie, jakie ma właściwości zdrowotne i jak je podawać!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl