Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Karp po żydowsku według przepisu Ewy Wachowicz
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Karp po żydowsku znany również jako karp w galarecie to potrawa postna wywodząca się z tradycyjnej kuchni żydowskiej. Danie stanowi doskonałą alternatywą do klasycznej wersji karpia smażonego w mące, przez co bardzo często można je spotkać na polskich stołach w czasie wigilijnej wieczerzy. Wszelkie wątpliwości w kontekście tego, jak zrobić świąteczną rybę po żydowsku, rozwiewa przepis Ewy Wachowicz.
Pomysł na wigilijnego karpia
Karp wigilijny to jedna z tych pozycji kulinarnych, bez których ciężko byłoby sobie wyobrazić dwunastodniowe menu podczas wieczerzy 24 grudnia. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, co stwarza niesamowite możliwości zadowolenia nawet najbardziej wybrednych kubków smakowych. Co ciekawe przepis na karpia po żydowsku nie został jednak nigdy ujęty w izraelskich książkach kucharskich. Dlaczego? Ponieważ jest to danie wywodzące się stricte z kultury Żydów zamieszkujących tereny Europy Środkowo-Wschodniej.canva.com
Karp po żydowsku – przepis Ewy Wachowicz
Przepis na żydowskiego karpia według popularnej blogerki kulinarnej Ewy Wachowicz to klasyka sama w sobie. Słodki smak galarety przełamywany miękkimi bakaliami oraz rozpływające się w ustach kawałki ryby to coś naprawdę niesamowitego! Lista potrzebnych składników:- 2 karpie średniej wielkości
- 0,5 kg białej cebuli
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki cukru
- 100 g rodzynek
- ziele angielskie
- 100 g migdałów obranych ze skórki
- 50 g żelatyny
- przyprawy: sól i pieprz
- Zacznij od przygotowania ryby: odkrój głowy i ogony, a resztę korpusu pokrój na tzw. dzwonki
- Rodzynki i migdały zalej wrzątkiem i namaczaj przez kilka minut
- Do dużego garnka wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, rybie głowy oraz ogony i zalej 2,5 l wody. Posól, dodaj cukier, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut (liczone od momentu zagotowania wody)
- Po tym czasie wyjmij części ryby i dodaj do wywaru pokrojone wcześniej dzwonki. Gotuj na minimalnym płomieniu przez ok. 35 minut
- Po tym czasie wyjmij z wywaru kawałki karpia i przełóż do płytkich półmisków. Wywar przecedź przez sito do drugiego naczynia do gotowania
- Ponownie zagotuj i dodaj namoczone bakalie oraz rozpuszczoną w odrobinie wywaru żelatynę
- Zdejmij naczynie z ognia i rozlej rybny wywar do półmisków z kawałkami karpia
- Po wystudzeniu półmiski włóż do lodówki i poczekaj do pełnego stężenia żelatyny
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.