Sałatka sylwestrowa z ananasem i kurczakiem – szybki przepis

Sałatka z ananasem podobnie jak pizza z tym składnikiem ma zarówno wielu swoich zwolenników, jak i przeciwników. Przyjęło się, że każde danie z ananasem określane jest hawajskim, lecz czy dodatek słodkiego owocu ma cokolwiek wspólnego z ciepłymi Hawajami? Jeśli jednak zależy Ci, aby na domowym przyjęciu sylwestrowym wprowadzić odrobinę egzotyki, to koniecznie sprawdź nasz przepis na sylwestrową sałatkę z ananasem i kurczakiem!

Przepis na sałatkę z ananasem i kurczakiem

Sylwester w domu spędzany w gronie najbliższych znajomych lub rodziny to konieczność przygotowania kilku sylwestrowych przekąsek. Jeśli zależy Ci na czymś wyjątkowym, to wyprobuj szybką sałatkę z ananasem i kurczakiem. Lista składników:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa lub pół świeżego owocu
  • puszka czerwonej fasoli
  • tarty ser mozzarella
  • 250 g selera marynowanego
  • 1 sałata lodowa
  • majonez lub jogurt naturalny
  • przyprawy: sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
canva.com

Sylwestrowa sałatka z ananasem krok po kroku

Przygotowanie sałatki z ananasem nie należy do zadań zbyt czasochłonnych, dlatego też jest ona dobrym wyjściem z sytuacji w przypadku niezapowiedzianych gości.
  1. Zacznij od przygotowania kurczaka: mięso pokrój w drobną kostkę lub cienkie paski i wrzuć do miski. Dopraw solą, pieprzem oraz dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut. Po tym czasie podsmaż mięso na patelni i odstaw do wystygnięcia
  2. Selera marynowanego, czerwoną fasolę oraz kukurydzę wrzuć do durszlaka i przepłucz pod strumieniem zimnej wody
  3. Teraz czas na ananasa: jeśli używasz tego z puszki, to wystarczy po prostu go odcedzić i pokroić na niewielkie kostki. Świeży owoc natomiast należy obrać ze skóry, pokroić najpierw w plastry i wykroić korzeń przechodzący przez środek każdego z kawałków
  4. Sałatę lodową umyj pod woda, osusz i pokrój w średniej wielkości paski. Wrzuć do dużej miski i dodaj pozostałe składniki łącznie z kurczakiem (pamiętaj, aby nie dodawać do sałatki ciepłego mięsa)
  5. Na koniec dodaj 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę możesz oczywiście podawać zaraz po przygotowaniu, lecz najlepiej smakuje po 2-3 godzinach spędzonych w lodówce. Przez ten czas nabiera zupełnie innego smaku dzięki głębszej fuzji wszystkich składników. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł