Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Majonez z orzechów nerkowca – prosty przepis nie tylko dla wegan
Jeśli jesteś na diecie wegańskiej a tęsknisz za majonezem, to mamy dla Ciebie doskonałą wiadomość. Możesz przygotować sobie majonez z orzechów nerkowca, który idealnie nada się zarówno na kanapki, jak i do Twoich ulubionych sałatek. Jak zrobić taki wegański majonez – nie tylko dla wegan? Koniecznie sprawdź!
Majonez z orzechów nerkowca – składniki
A, bo tradycyjna majonez można zrobić tak łatwo. BA! Można go też łatwo kupić i to w zasadzie w każdym sklepie, a ten wege? Jakieś pojedyncze sztuki są dostępne w marketach, ale większość z tych produktów to totalne badziewie, z paskudnym składem. Może zatem warto mimo wszystko pomyśleć o zrobieniu własnego majonezu z orzechów nerkowca? Tym bardziej, że nerkowce to produkt, który często przydaje się na diecie wegańskiej, na przykład do zrobienia makaronu z nerkowcami. Co będzie potrzebne do przygotowania majonezu?- Około 230 g orzechów nerkowca (moczonych w wodzie przez około 10 godzin i odsączonych)
- Musztarda – 2 łyżeczki
- Sok z cytryny – około 6 łyżek
- 2 ząbki czosnku
- 13 łyżek wody (być może będzie trzeba dolać z 2 więcej)
- Łyżeczka kurkumy w proszku
- Pół łyżeczki soli
- Łyżeczka CZARNEJ soli (daje specyficzny, jajeczny posmak)
canva.com
Majonez z orzechów nerkowca – jak zrobić?
Orzechy nerkowca powinny być dobrze wymoczone. Dlatego zalewamy je wodą przynajmniej na 12 godzin (czyli na przykład na całą noc). Po tym czasie wylewamy wodę, przesypujemy nerkowce na sito i przelewamy bieżącą wodą po to, aby dobrze je wypłukać. Majonez z orzechów nerkowca wymaga sporo składników, ale jego przygotowanie jest niezwykle proste. Tutaj nic nie ma prawa się zważyć – tak jak w przypadku tradycyjnego majonezu na jajkach i oleju. Wszystkie nasze składniki wkładamy do wysokiej miski i blendujemy je na gładką masę. Całość przekładamy do zakręcanego słoika i możemy jeść od razu. Nasz majonez z orzechów nerkowca należy przechowywać w lodówce. Może tam bezpiecznie stać nawet przez tydzień, ale gwarantujemy, że zniknie zdecydowanie szybciej. Taki majonez może być podstawą różnych dipów, składnikiem sałatek, lub można smarować nim kanapki.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł