Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Śledzie w oleju — wypróbuj tradycyjny przepis!
(Aktualizacja: 04 grudnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Śledzie w oleju to jedne z najbardziej popularnych sposobów przyrządzenia tej ryby. Robi się je bardzo prosto. Są wręcz banalne w wykonaniu i zawsze wychodzą. A co najważniejsze — do ich przyrządzenia wykorzystuje się tradycyjny przepis, recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Koniecznie przygotuj to pyszne danie! Wszyscy będą zachwyceni.
Moczenie śledzi — czy trzeba je zrobić?
Moczenie śledzi, to proces, który pozwala na pozbycie się nadmiaru soli z ryb. Jest konieczny w przypadku śledzi solonych albo z beczki. W przypadku filetów ala'matias często wystarczy dokładnie oczyścić rybie mięso z oleju, w którym się znajdowało. Jak dokładnie wygląda takie moczenie filetów (bądź całych śledzi)? Ryby należy oczyścić i bardzo dokładnie przepłukać. Następnie zalewa się je zimną wodą (którą należy co jakiś czas zmieniać) i zostawić w lodówce na okres minimum od 2 do nawet 12 godzin.Canva
Śledzie w oleju z cebulką — składniki
W tym przepisie wykorzystane zostaną śledzie ala'matias, których nie trzeba moczyć. Możesz oczywiście użyć ryb solonych z beczki. Wtedy czas przygotowania śledzi w oleju nieco się wydłuży. Pozostałe składniki też da się lekko modyfikować, a niektóre nawet pominąć (na przykład ocet).- 0,5 kg filetów śledziowych ala'matias
- łyżeczka octu (opcjonalnie) 2 cebule
- listek laurowy
- ziele angielskie
- szczypta białego mielonego pieprzu
- olej (świetnie sprawdzi się olej lniany, ale może być inny)
Przepis na śledzie w oleju — krok po kroku
Jeśli szykujesz śledzie na konkretną okazję, zacznij przygotowywać je 2 dni wcześniej. Przy ich robieniu nie ma dużo pracy, ale po przyrządzeniu muszą poleżeć w lodówce przez 48 godzin, żeby ich smak był taki, jak trzeba.- Oczyść ryby z oleju
- Przepłucz je pod zimną bieżącą wodą.
- Osusz dokładnie śledzie.
- Pokrój je na kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka lub kostkę.
- Kawałki śledzi i cebuli umieść razem z przyprawami w słoiku. Bardzo delikatnie wymieszaj.
- Polej wszystko równomiernie octem.
- Wlej olej do słoiczka, tak, żeby wszystko zakrywał.
- Zakręć dokładnie słoik — musi być szczelnie zamknięty.
- Umieść śledzie w lodówce na 2 doby.
Canva
Śledzie — jak i z czym je podawać
Śledzie kojarzą się z imprezami i przyjęciami, ale tak naprawdę jest to też doskonała przekąska albo przystawka na co dzień. Dobrze komponuje się z chlebem i w takiej formie można je najlepiej podawać. Dobrym dodatkiem będą też gotowane ziemniaki.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.