Śledzie z żurawiną — pokochasz ten przepis

Śledzie są nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne. Dobrze przyrządzane — potrafią wprawić w zachwyt najbardziej wybrednego smakosza. Powstało dużo przepisów, z wykorzystaniem tych ryb, dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie. Jednym z bardziej popularnych, ale i wykwintnych dań są śledzie z żurawiną. Ich wykonanie nie sprawia najmniejszego problemu, a gotowa potrawa robi na wszystkich wrażenie.

Śledzie z żurawiną — idealne na co dzień i od święta

To danie możesz jak najbardziej zaserwować bez okazji. Śledzie z żurawiną świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska albo przystawka. Dobrze będą smakować podane z pieczywem (ciemnym, jak i jasnym). Sprawdzą się również zaserwowane bez niczego. Jeśli jednak potrzebujesz jakiejś eleganckiej przystawki na imprezę, śledzie z żurawiną z pewnością uświetnią każde przyjęcie. Idealnie nadają się też na wszystkie święta. To danie sprawdzi się idealnie jako wigilijne śledzie.
Canva

Śledzie z żurawiną — potrzebne składniki

Składniki możesz lekko modyfikować, na przykład dodać mniej lub więcej przypraw. Cebula może być biała, a zamiast octu jabłkowego nada się też spirytusowy. Zamiast śledzi ala'matias można użyć ryb solonych z beczki (w takim wypadku trzeba będzie je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie).
  • 0,5 kg filetów śledziowych ala'matias
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 4 goździki
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • biały mielony pieprz
  • olej
  • mleko (opcjonalnie)
Canva

Śledzie z żurawiną — przepis, jak go wykonać krok po kroku

Przepis nie jest skomplikowany, z łatwością wykonasz wszystkie jego punkty. Śledzie z żurawiną robi się dość szybko, trzeba jednak pamiętać, że później, przed podaniem muszą poleżeć w lodówce przez minimum dobę, a najlepiej dwie.
  1. Żurawinę musisz zalać gorącą bądź wrzącą wodą na jakieś 30 min do godziny.
  2. Śledzie wyczyść z oleju, przepłucz pod bieżącą zimną wodą.
  3. Namocz je w mleku na 20 min (możesz pominąć ten krok).
  4. Jeszcze raz przepłucz ryby wodą, wysusz i pokrój na kawałki.
  5. Zalej śledzie octem jabłkowym. Dokładnie wymieszaj. Zostaw w lodówce na 20 minut.
  6. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wsyp na sitku i przelej dwa razy wrzątkiem.
  7. Wyjmij śledzie z octu (nie oczyszczaj ich).
  8. Odcedź żurawinę.
  9. W słoiku układaj warstwowo: ryby, przyprawy, żurawinę, cebulę.
  10. Całość zalej olejem. Zamknij szczelnie słoik i delikatnie nim przemieszaj.
  11. Zostaw słoik w lodówce na minimum dobę (lepiej na dłużej, na przykład na 2 dni).
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł