Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Śledzie z żurawiną — pokochasz ten przepis
Śledzie są nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne. Dobrze przyrządzane — potrafią wprawić w zachwyt najbardziej wybrednego smakosza. Powstało dużo przepisów, z wykorzystaniem tych ryb, dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie. Jednym z bardziej popularnych, ale i wykwintnych dań są śledzie z żurawiną. Ich wykonanie nie sprawia najmniejszego problemu, a gotowa potrawa robi na wszystkich wrażenie.
Śledzie z żurawiną — idealne na co dzień i od święta
To danie możesz jak najbardziej zaserwować bez okazji. Śledzie z żurawiną świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska albo przystawka. Dobrze będą smakować podane z pieczywem (ciemnym, jak i jasnym). Sprawdzą się również zaserwowane bez niczego. Jeśli jednak potrzebujesz jakiejś eleganckiej przystawki na imprezę, śledzie z żurawiną z pewnością uświetnią każde przyjęcie. Idealnie nadają się też na wszystkie święta. To danie sprawdzi się idealnie jako wigilijne śledzie.Canva
Śledzie z żurawiną — potrzebne składniki
Składniki możesz lekko modyfikować, na przykład dodać mniej lub więcej przypraw. Cebula może być biała, a zamiast octu jabłkowego nada się też spirytusowy. Zamiast śledzi ala'matias można użyć ryb solonych z beczki (w takim wypadku trzeba będzie je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie).- 0,5 kg filetów śledziowych ala'matias
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 150 g suszonej żurawiny
- 4 goździki
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- biały mielony pieprz
- olej
- mleko (opcjonalnie)
Canva
Śledzie z żurawiną — przepis, jak go wykonać krok po kroku
Przepis nie jest skomplikowany, z łatwością wykonasz wszystkie jego punkty. Śledzie z żurawiną robi się dość szybko, trzeba jednak pamiętać, że później, przed podaniem muszą poleżeć w lodówce przez minimum dobę, a najlepiej dwie.- Żurawinę musisz zalać gorącą bądź wrzącą wodą na jakieś 30 min do godziny.
- Śledzie wyczyść z oleju, przepłucz pod bieżącą zimną wodą.
- Namocz je w mleku na 20 min (możesz pominąć ten krok).
- Jeszcze raz przepłucz ryby wodą, wysusz i pokrój na kawałki.
- Zalej śledzie octem jabłkowym. Dokładnie wymieszaj. Zostaw w lodówce na 20 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, wsyp na sitku i przelej dwa razy wrzątkiem.
- Wyjmij śledzie z octu (nie oczyszczaj ich).
- Odcedź żurawinę.
- W słoiku układaj warstwowo: ryby, przyprawy, żurawinę, cebulę.
- Całość zalej olejem. Zamknij szczelnie słoik i delikatnie nim przemieszaj.
- Zostaw słoik w lodówce na minimum dobę (lepiej na dłużej, na przykład na 2 dni).
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.