Śledzie na Wigilię - 4 wyjątkowe przepisy
(Aktualizacja: 23 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 4 min.
Boże Narodzenia i Wigilia to wyjątkowy czas — stoły uginają się od różnych smakołyków. Szczególnie dba się o zawartość stołu w wigilijny wieczór. Musi się na nim pojawić dwanaście potraw, w tym danie obowiązkowe — śledzie. To przepyszne ryby, które doskonale sprawdzają się na przyjęciach i uroczystościach rodzinnych. Są idealną przekąską, która pasuje do chleba, ziemniaków, podana samodzielnie, jak i w formie sałatek.
Reklama
Śledzie na Wigilię — kilka sprawdzonych przepisów
Ile domów, tyle tradycji i przepisów. W przypadku śledzi każda rodzina ma swoje receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też parę ogólnie znanych i bardzo popularnych sposobów na przyrządzenie tych ryb. Warto je wypróbować — są bardzo proste w wykonaniu. Gotowe śledzie można zapakować w słoiczek i podarować jako prezent na Wigilię czy Boże Narodzenie. Śledzie na Wigilię mogą być na przykład przygotowane: w oleju, z suszoną śliwką, w sosie musztardowym, z żurawiną, pod pierzynką, w śmietanie, z majonezem, w słonej zalewie czy jako sałatka śledziowa. Przepisy na te dania są bardzo popularne i nie jest przy nich potrzebne gotowanie.Canva
Śledzie wigilijne — przygotowanie, moczenie
Tak naprawdę przyszykowanie filetów śledziowych, nie jest niczym trudnym. Przepisy na śledzie są proste i nie zabierają dużo czasu. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to to, że do przygotowania tych ryb trzeba wziąć się trochę wcześniej.Reklama
Filety śledziowe w oleju z cebulką
To bardzo popularny przepis. Przygotowane w ten sposób śledzie wigilijne będą niezwykle smaczne! Najlepiej nie zostawiać ich szykowania na ostatnią chwilę, bo muszą poleżeć w lodówce przez 24 godziny, a jeszcze lepiej przez 48 godzin. Za to później można przechowywać je przez miesiąc, dzięki specjalnej zalewie z cebuli. Sprawdź również przepis babci na śledzie w oleju!Potrzebne składniki
- 0,5 kg śledzi ala'matias
 - 3 średnie cebule
 - 3 liście laurowe
 - ziele angielskie
 - olej
 
Przepis
- Filety śledziowe oczyścić z oleju i pokroić na kawałki ostrym nożem.
 - Namoczyć śledzie w wodzie na 2 godziny.
 - Pokroić cebulę w cieniutkie piórka.
 - Śledzie wyjąć z wody, osuszyć.
 - Połączyć ryby z cebulą, dodać przyprawy, zamknąć w słoiku.
 - Zalać wszystko olejem, zamknąć szczelnie słoik i włożyć do lodówki na dwie doby.
 - Śledzie w zalewie z oleju gotowe!
 
Canva
Wigilijne śledzie z suszonymi śliwkami
Tego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole! To jeden z mniej znanych, za to genialnych przepisów na śledzie, więc warto je przyrządzić.Reklama
Składniki
- 0,5 śledzi ala'matias
 - 250 g śliwek suszonych
 - 1 płaksa łyżka płatków migdałowych
 - sok z cytryny
 - sól
 - pieprz
 - cukier
 
Przepis
- Śledzie umyć i włożyć do zimnej wody na jakąś godzinę do lodówki.
 - Śliwki i żurawinę namoczyć w wodzie.
 - Wyjąć śledzie, odsączyć z wody i pokroić na małe kawałki.
 - Pokroić śliwki w cienkie paseczki.
 - Żurawinę wymieszać ze śliwkami, migdałami, solą, przyprawami i sokiem z cytryny.
 - Śledzie i masę ze śliwek układać warstwowo w słoiku.
 - Do całości wlać olej, zamknąć szczelnie słoiku.
 - Odstawić do lodówki na 48 godzin, aż śledzie przegryzą się z suszonymi owocami.
 
Canva
Sałatka śledziowa
Obowiązkowa pozycja na święta, bardzo prosta w przygotowaniu.Reklama
Składniki
- 2 filety śledziowe ala'matias
 - 1 duże kwaśne jabłko
 - 2 ziemniaki
 - 2 kiszone ogórki
 - 2 cebule szalotki
 - majonez
 - koperek
 - natka pietruszki do dekoracji
 
Przepis
- Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
 - Ziemniaki, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać z rybą.
 - Koperek posiekać.
 - Jabłko obrać, pokroić.
 - Sałatkę wymieszać z koperkiem i jabłkiem.
 - Dodać majonez. Wymieszać.
 - Udekorować pietruszką.
 
Przepis na śledzie w sosie musztardowym
Tak przyrządzone na Wigilię śledzie są bardzo wyraziste w smaku.Reklama
Składniki
- śledzie ala'matias (0,5 kg)
 - 4 łyżeczki ostrej musztardy
 - 8 łyżeczek łagodnej musztardy
 - pieprz
 - 2 cebule
 - 4 łyżki majonezu
 - 3 łyżki śmietany 18%
 
Przepis
- Śledzie oczyścić i przepłukać pod zimną wodą.
 - Śledzie pokroić na kawałki.
 - Cebulę pokroić bardzo drobno.
 - Wymieszać ze sobą obie musztardy.
 - Dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
 - Połączyć ze śledziami i cebulką i pieprzem.
 - Całość umieścić w słoiku, szczelnie go zamknąć.
 - Schować słoik do lodówki na parę godzin.
 
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
śledzie na wigilię
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2025 ZaradnaKobieta.pl


