Nasza lista tradycyjnych wigilijnych wypieków

Boże Narodzenie to bardzo słodkie święta. Na stołach wigilijnych w wielu domach stoją takie potrawy jak kutia, makiełki, kisiel, galaretka czy kompot z suszu, ale są tam również świąteczne wypieki. Poznaj ciasta najczęściej wypiekane na ten świąteczny czas.

1. Piernik i pierniczki

Piernik to ciemne, aromatyczne ciasto, które kojarzy się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia. W wielu domach pojawia się w formie dużego placka z polewą lub kremem. Jednak znacznie częściej pieczone są małe pierniczki. Często już kilka tygodni wcześniej dzieci wraz z mamami i babciami pieką ciasteczka, które później przyozdabiają kolorowym lukrem, czekoladą, słodkimi posypkami itp. Takie kolorowe pierniczki są wspaniałą przekąską, ale również świetnie prezentują się na choince.

2. Makowiec

Kolejnym ciastem, które nierozłącznie wiąże się ze świętami Bożego Narodzenia jest makowiec. Na świątecznych stołach najczęściej pojawia się strucla drożdżowa nadziewana masą z maku i bakalii, ale czasami gospodynie domowe pieką również inne odmiany ciast makowych. Można spotkać torciki makowe czy rzadziej babki z dodatkiem maku.

3. Sernik

W wielu domach święta nierozłącznie wiążą się z sernikiem. Najczęściej na stołach pojawia się tradycyjny sernik wiedeński lub łatwiejszy w wykonaniu sernik na zimno. Czasami też można spotkać inne odmiany ciast serowych, które są szczególnie lubiane przez domowników.

4. Wszystkie inne ciasta i ciasteczka

Do najbardziej tradycyjnych ciast Bożonarodzeniowych należą właśnie pierniki, serniki i makowce, ale tradycja nie musi Cię ograniczać. Święta to czas radości i przysmaków, więc jeśli wolisz tort z bitą śmietaną, albo ciasto owocowe to nie krępuj się – zrób je i ciesz się świętami w mniej konwencjonalnym stylu. Agnieszka
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł