Porady kuchenne dobrej gospodyni

Istnieje wiele elementów prowadzenia kuchni, na które albo nie zwracamy uwagi albo nie potrafimy sobie z nimi poradzić. Przedstawiamy listę porad dla każdej gospodyni domowej, które sprawią, że będziemy miały wszystko pod kontrolą.

Zapachy

Uciążliwe zapachy różnych urządzeń w kuchni bywają naprawdę irytujące. Jak się ich pozbyć? Nieprzyjemna woń ze zmywarki – idealnym pomysłem jest włożenie do koszyczka na sztućce kawałka skórki cytryny lub jej plasterka, wówczas charakterystyczny zapach zniknie. Nieprzyjemna woń z mikrofalówki – aby pozbyć się pomieszanych zapachów jedzenia z mikrofalówki wkładamy do niej kawałek cytryny i włączamy urządzenie na maksymalną moc na 5 minut. Zapach ryby na różnych naczyniach – po przygotowaniu ryby męczy cię zapach wszystkich naczyń w kuchni? Aby go usunąć po myciu wysmaruj wszystkie cytryną i ponownie wypłucz. Zapach zniknie. Zapach dłoni – podobnie jak w powyższych przypadkach najlepszym rozwiązaniem jest cytryna. Niejako myjemy ręce sokiem z cytryny.

Inne problemy kuchenne

Solniczka nie działa – masz solniczkę ale nie leci z niej sól. Taka sytuacja spowodowana jest jej zawilgotnieniem. Wystarczy włożyć do środka kilka ziaren suchego ryżu. Będzie on absorbował wilgoć. Olej na patelni pryska – martwisz się , że cokolwiek smażysz olej pryska we wszystkie strony i masz całą kuchnię do sprzątania? Aby ograniczyć chlapanie tłuszczu dosyp do niego odrobinę soli. Bateria matowa i zachlapana – bateria w zlewozmywaku stale wygląda nieciekawie? Pojawia się na niej osad z wody ze środkami myjącymi? Chciałabyś aby błyszczała i wyglądała jak nowa? Wyciśnij nieco soku z cytryny, zamocz w nim szmatkę i wypoleruj kran, będzie idealnie błyszczał. Kamień w czajniku – aby pozbyć się kamienia możesz zastosować specjalnych tabletek dostępnych w sklepach chemicznych. Jednak wystarczy kwasek cytrynowy. Do wnętrza czajnika wsypujemy 3-4 łyżeczki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odstawiamy na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc i ponownie gotujemy. Później należy kilkakrotnie, dokładnie wypłukać czajnik. Brudzące warzywa – w kuchni stosujemy wiele warzyw, które powodują że nasze dłonie robią się brudne i nie idzie ich domyć zwykłym mydłem. Jako preparat myjący wykorzystaj cytrynę, a znów będziesz miała piękne dłonie. Przypalony garnek – najlepiej dolej do niego wody zasyp solą, sodą oczyszczoną lub proszkiem do prania. Odstaw na kilka godzin lub pogotuj przez pół godziny a spalenizna wówczas sama odejdzie. Odzyskać blask sztućców ze stali nierdzewnej – włóż je na 10 minut do wody, w której ugotowałaś ziemniaki. Następnie należy je wypłukać i osuszyć będą sprawiać wrażenie całkiem nowych. Zamrażanie – wszystkie produkty zamrażamy jak najszybciej aby mogły zachować wszystkie swoje walory i świeżość. Używaj tylko torebek i pojemników, które są szczelne i przeznaczone do tego celu. To jak długo można przechowywać zamrożone produkty uzależnione od ich rodzaju:
  • Mięso, drób i sery – 8 miesięcy,
  • Ciasta, gotowe potrawy, wędliny, ryby – 6 miesięcy,
  • Owoce i warzywa – 12 miesięcy.
Zlewozmywak - jeśli posiadamy taki ze stali nierdzewnej po każdym użyciu należy przetrzeć go suchą szmatką, aby woda nie powodowała pojawienia się osadu z kamienia. Jeśli taki się pojawi usuniemy go sokiem z cytryny lub octem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł