3 pomysły na dania z soczewicy

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów soczewicy – zielona, brązowa oraz czerwona. Z pewnością różnią się one pomiędzy sobą nieznacznie smakiem, wyglądem oraz długością gotowania. Najmniej czasu będzie od nas wymagała czerwona, zaś zielona najwięcej. Warzywo to posiada nieocenione właściwości odżywcze. Znajduje się w nim dużo białka, składników mineralnych oraz witamin. Jednocześnie zawiera niewiele tłuszczu i ma niski indeks glikemiczny.
Cechy te sprawiają, iż dania z jej dodatkiem polecane są w szczególności osobom dbającym o linie, odchudzającym się, wegetarianom, cukrzykom, kobietom w ciąży, sportowcom, rekonwalescentom oraz narażonym na silny stres. Prezentujemy kilka przepisów, które każdy może zastosować we własnym domu wykorzystując to dobroczynne warzywo.
  1. Pierogi z soczewicą
Składniki : 2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 szklanka ciepłej wody, 5 łyżek gotowanej na parze soczewicy, 25 dag twarogu, 1 cebula, sól, pieprz. Przygotowanie : Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, następnie odstawiamy do ostudzenia. W wysokiej misce umieszczamy cebulę, dodajemy twaróg, ugotowaną na parze soczewicę, doprawiamy solą i pieprzem i przecieramy za pomocą blendera. Wyrabiamy ciasto z mąki, wody, oleju oraz szczypty soli. Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy okręgi za pomocą szklanki. Farsz układamy na środku każdego z okręgów i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnie gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
  1. Zupa z soczewicą
Składniki : 4 łyżki zielonej soczewicy, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 1 marchew, 2 ziemniaki, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 50 gram wędzonego boczku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka mąki, 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprz. Przygotowanie : Do soczewicy dolewamy 1 szklankę letniej wody i odstawiamy do namoknięcia na około 30 minut. W między czasie obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę, W garnku gotujemy 1 litr wody. Gdy zacznie wrzeć dolewamy soczewicę wraz z wodą, w której była namoczona, wszystkie przygotowane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną. Zupę pozostawiamy do gotowania na niewielkim ogniu do czasu aż soczewica stanie się miękka. Wędzony boczek kroimy w paski, smażymy na patelni , następnie posypujemy mąką i dolewany 1 szklankę wywaru z zupy, dokładnie mieszamy i następnie umieszczamy w garnku z pozostałymi składnikami. Doprowadzamy do wrzenia. Na zakończenie dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku pieprzem.
  1. Sałatka makaronowa z soczewicą
Składniki : 10 dag makaronu, 4 łyżki soczewicy czerwonej, 1 czerwona papryka, 2 łyżki natki pietruszki, 1 por, 3 łyżki majonezu, pieprz, sól, papryka słodka. Przygotowanie : Natkę pietruszki drobno siekamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Soczewicę gotujemy do miękkości. Obydwa składniki odcedzamy i studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Por przekrajamy wzdłuż na połowę a następnie w cienkie plasterki. Mieszamy makaron, soczewicę, por, natkę pietruszki i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką do smaku. Na zakończenie na wierzchu polewamy majonezem (najlepiej przed samym podaniem) lub jeśli lubimy mieszamy z tym składnikiem.  
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł