Jak zrobić sałatkę z szynką - 6 przepisów

Chyba każdy z nas zna popularną sałatkę jarzynową, którą w nieco odmiennych formach przygotowuje się we wszystkich domach przynajmniej kilka razy do roku na święta. Kuchnia się zmienia i nasze upodobania również. W związku z tym aktywnie poszukujemy nowych pomysłów na pyszne i przede wszystkim proste w przygotowania sałatki, które urozmaicą nasze stoły.
Jedną z popularniejszych w ostatnim czasie opcji są różnorodne sałatki z szynką. Przedstawiamy kilka przepisów, które z pewnością posmakują całym rodzinom.
  1. Sałatka z szynką i makaronem tortelini
Gotujemy opakowanie makaronu tortelini (najlepiej sprawdza się taki z szynką lub serem we wnętrzu), następnie studzimy. Dodajemy do niego puszkę, odcedzonej kukurydzy, skrojona w pióra całą białą część średniej wielkości pora, do tego małą puszkę lub pół słoika kiełków fasoli mung. Około 30 dag sera kroimy w niedużą kostkę, podobnie około 30 dag szynki konserwowej. Wszystkie składniki razem mieszamy. Dodajemy majonez aby się połączyły i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  1. Z szynką i ananasem
Ananasa można kupić już w kawałkach aby nie było konieczności krojenia. Przekładamy więc do miski. Dodajemy odcedzoną puszkę kukurydzy oraz pokrojone w kostkę 40 dag sera oraz 40 dag szynki konserwowej. Całość mieszamy z majonezem w ilości jaka nam odpowiada i doprawiamy solą i pieprzem.
  1. Z szynką i fasolą
30 dag szynki kroimy w paseczki. 4 szalotki, 3 ogórki konserwowe oraz 3 sztuki papryki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy ze sobą i dodajemy 50 dag ugotowanej fasoli (opcjonalnie biała z puszki).Dodajemy posiekany szczypiorek (około 2 łyżek). Następnie mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  1. Z warzywami
Słoik mieszanki warzyw (kukurydza, groszek, marchew) odcedzamy, dodajemy do tego 3 sztuki ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę. Następnie 3 ugotowane na twardo jajka również pokrojone w kostkę i jedną cebulę. Przygotowujemy 20 dag szynki i także kroimy w kostkę. Dodajemy około 1 łyżki musztardy rosyjskiej, całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  1. Z selerem i szynką
Jeden słoik selera konserwowego ciętego dokładnie odsączamy. 20 dag szynki oraz puszkę ananasa kroimy w kostkę. 3 sztuki jabłek obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. 1 sztukę pora myjemy i kroimy w piórka. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki. Sałatka powinna się schłodzić więc najlepiej przygotować ją dzień wcześniej.
  1. Konserwowa
Odcedzamy dokładnie z zalewy puszkę kukurydzy, czerwonej fasoli oraz selera konserwowego. 4 ogórki konserwowe, 10 dag szynki konserwowej, 1 jabłko kroimy w drobną kostkę. 10 dag żółtego sera oraz 4 ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. 1 średni por przekrajamy w poprzek i następnie w drobne paseczki, sparzamy, odcedzamy i odciskamy. Dodajemy 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę musztardy i 10 dag jogurtu greckiego. Dokładnie mieszamy do smaku doprawiamy pieprzem. Nie dodajemy soli, gdyż składniki są już słone. Sałatka powinna postać w lodówce, przygotujmy ją dzień wcześniej i przed samym podaniem udekorujmy szczypiorkiem.  
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł