5 potraw z suszonymi grzybami

Jesienią, kiedy lasy są pełne grzybów, wiele kuchni wypełnia aromat suszenia darów lasu. Ze sznurków grzyby trafiają do słoików, gdzie czekają, aż zapragniesz posmakować jesieni. Jeśli masz w szafkach grzyby i brakuje Ci koncepcji na to, co z nimi zrobić – mamy kilka pomysłów.
Uwaga! Pierwszą i bardzo ważną rzeczą, o której musisz pamiętać jest namoczenie suchych grzybów przed ich wykorzystaniem. Najlepiej wrzuć porcję grzybów do garnuszka z wodą i pozostaw na noc. Przed przygotowaniem potrawy osącz je z zalewy.
  1. Polędwiczki duszone w sosie grzybowym Soczysta polędwiczka w sosie grzybowym jest doskonałym daniem na rodzinny obiad. Dobre przygotowanie mięsa to prawdziwa sztuka. Osoby, które chcą szczególnie zabłysnąć swoim kulinarnym kunsztem powinny dodać do sosu poza grzybami również wino, które sprawi, że mięso skruszeje ale również nada mu niezwykły smak.
  2. Zupa grzybowa To prosta i oczywista propozycja. Zupę grzybową można przygotować na wiele sposobów. Można do niej wkroić ziemniaki i warzywa, zrobić zupę z makaronem lub zmiksować i zmienić ją w luksusowy krem. Jak widzisz jest sporo opcji, z których można coś wybrać na każdą okazję. Wypróbuj przepis na zupę grzybową Magdy Gessler!
  3. Makaron z sosem śmietanowo-grzybowym To danie, które można zrobić szybko, a dodatkowo jest bardzo smaczne. Wystarczy podsmażyć na maśle grzybki i drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać do tego śmietanę kremówkę i doprawić solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Tak przygotowanym sosem można polać każdy rodzaj makaronu, jednak najefektywniej danie wygląda w połączeniu z długimi wstążkami.
  4. Grzybowy aromat dla pieczarek Kilka grzybków leśnych potrafi nadać aromat wielu pieczarkom. Warto to wykorzystać robiąc farsz do pierogów czy krokietów, gotując zupę czy robiąc sos pieczarkowy. To doskonały sposób na nadanie królewskiego aromatu nawet prostym pieczarkowym daniom.
  5. Bigos Chyba nikt nie wyobraża sobie bigosu bez grzybów? Kilka suszonych grzybków nadaje niezwykły aromat tej tradycyjnej potrawie. W wielu domach do bigosu dodawane są obok grzybów również suszone śliwki lub powidła, które dodatkowo uszlachetniają jego smak.
Suszone grzyby leśnie nadają niezwykły aromat wszystkim daniom do jakich zostają dodane. Warto z nich korzystać w kuchni, gdyż to jeden ze skarbów polskich lasów.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł