Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dieta bezglutenowa - upewnij się czy z niej skorzystać
Jeśli ktoś zapyta Cię o największy trendy żywieniowy ostatnich czasów, z pewnością nasunie Ci się na myśl dieta bezglutenowa. Coraz więcej z nas decyduje się na jedzenie produktów, które nie zawierają glutenu. Jedni robią to dlatego, że rzeczywiście tego potrzebują, a drudzy?
Niektóre osoby, muszą wyeliminować ze swojej codziennej diety gluten, by móc normalnie funkcjonować i czuć się dobrze. Dla nich gluten jest po prostu alergenny. Te osoby powinny korzystać z tak zwanej diety bezglutenowej ze względu na swoje zdrowie i jest to oczywiście zrozumiałe. Co jednak z osobami, które mogą spożywać gluten, ale jednak rezygnują z niego, ponieważ jest taki trend czy moda? Tak, dieta bezglutenowa z pewnością stała się modna. Coraz częściej możemy spotkać restauracje, gdzie serwowane są dania bezglutenowe. W wielu punktach gastronomicznych w menu zobaczymy napis G-free, co jak łatwo się domyślić, oznacza, że te konkretne dania nie zawierają glutenu. O wiele lepiej jest zdecydować się na danie bezglutenowe zrobione w restauracji lub własnoręcznie, niż kupione w pudełku w sklepie spożywczym. Należy zwrócić uwagę na to, że wiele gotowych produktów bezglutenowych jest pozbawionych wartości odżywczych, oraz zawiera o wiele większe ilości cukru, który jest bardziej szkodliwy od spożycia zwykłych glutenowych produktów. Utrzymanie diety bez glutenu jest bardzo ciężkim zadaniem. Dlaczego? Ponieważ znajduje się on w mleku, mące, słodyczach, wędlinach, mięsie, alkoholu, lekach czy suszonych owocach. Niestety wykluczając gluten w nieodpowiedni sposób, rezygnujemy z potrzebnych minerałów oraz witamin, których nam dostarczał. Jak widzimy, do diety bezglutenowej należy podejść bardzo rozważnie i rozsądnie. Jeśli prawidłowo zajmiemy się kwestią tej diety, możemy osiągnąć kilka korzyści. Między innymi zyskać lepsze samopoczucie, a nawet zrzucić zbędne kilogramy. Życia bez glutenu powinny spróbować osoby z grupą krwi 0 - u nich gluten jest ciężko tolerowany przez organizm. Podsumowując, jeśli gluten jest dla Was alergenny, oczywiście pozbądźcie się go ze swojej diety. Jeżeli jednak pozbywacie się go bez żadnego powodu albo dlatego, że jest taka moda - róbcie to z głową. U niektórych osób dieta bezglutenowa po prostu się nie sprawdzi...
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Uczulenie na gluten: Wiesz jak je rozpoznać?
Uczulenie na gluten, znane również jako nietolerancja glutenu, jest coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym, dotykającym zarówno dzieci, jak i dorosłych. Gluten, będący białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu, może wywoływać różnego rodzaju objawy i dolegliwości. W tym artykule dowiesz się, jak rozpoznać uczulenie na gluten oraz jak sobie z nim radzić.
Pierniczki bezglutenowe: Zrób je sama na święta!
Jesteś fanką pierniczków, ale masz nietolerancję glutenu? Nie martw się! W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne pierniczki bezglutenowe, które będą smakować równie dobrze jak tradycyjne wypieki. Przedstawiamy przepisy, wskazówki dotyczące składników i technik pieczenia, abyś mógł cieszyć się tymi aromatycznymi i chrupiącymi ciasteczkami bez obaw o zdrowie.
Naleśniki z mąki kukurydzianej - bezglutenowy HIT!
Czy kiedykolwiek próbowałeś naleśników z mąki kukurydzianej? To pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Naleśniki z mąki kukurydzianej są również idealne dla osób na diecie bezglutenowej. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować te smaczne naleśniki oraz jak je podawać. Przeczytaj dalej, aby poznać kilka przydatnych porad dotyczących ich przygotowania.