Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Co zjeść na kolację?
Temat kolacji często spędza nam sen z powiek. Jeść czy nie? Najnowsze badania wykazują, że jednak zdrowa kolacja potrafi zdziałać więcej dobrego niż jej brak. Z tego względu poznaj przepisy, które pomogą Ci w przygotowywaniu zdrowych wieczornych posiłków.
Sałatka z tuńczykiem Składniki: 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym kilka liści sałaty pomidor średniej wielkości 1/4 cebuli czerwonej papryka czerwona sól, pieprz pół łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Sałatę należy umyć i porwać na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulkę oraz pomidora kroimy wedle uznania. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Otwieramy puszkę z tuńczykiem, odlewamy sos i przekładamy rybę do miski. Jeżeli w puszce pozostanie jeszcze nieużyty tuńczyk, zostawmy w niej trochę sosu, by pozostał świeży. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem, solą oraz dodajemy oliwę z oliwek. Tuńczyka można zamienić na 10 małych krewetek lub chudą pierś z kurczaka. Kanapkowa pasta twarogowa Składniki: 100 g sera białego twarogowego łyżeczka śmietanki słodkiej 12 % dwa kawałki papryki konserwowej 2 ogórki konserwowe szczypiorek sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kroimy w kosteczkę ogórki i paprykę. Szczypiorek płuczemy pod zimną wodą i drobno siekamy. Do miski przekładamy twaróg, śmietankę oraz pokrojone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z razowym pieczywem. Pieczona miruna z warzywami Składniki: filet z miruny kilka różyczek brokuła marchew garść kalafiora garść fasoli szparagowowej natka z pietruszki przyprawy Sposób przygotowania: Filet z ryby dokładnie myjemy i przyprawiamy ulubioną przyprawą do ryb lub ziołami. Następnie myjemy warzywa, kroimy marchewkę na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie na warzywach układamy filet z miruny. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy świeżo posiekaną natką z pietruszki.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zimowe dodatki do kanapek: Nie musi być nudno!
Chociaż zima kojarzy się z ciężkimi, sycącymi posiłkami, nie musisz rezygnować z lekkich i smacznych kanapek. Dodatki do kanapek na zimę mogą dodać im nie tylko wyjątkowego smaku, ale także ciepła i odrobiny świątecznego klimatu. Przedstawiamy Ci kilka pysznych i urozmaiconych propozycji, które sprawią, że Twoje zimowe śniadania i kolacje będą jeszcze bardziej apetyczne.
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Sałatka z kuskusem - możliwości są nieskończone!
Sałatka z kuskusem to lekka i sycąca propozycja na zdrowy posiłek. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę, lekki obiad lub kolacja, a także jako dodatek do mięsa lub ryby. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszną sałatkę z kuskusem, jak ją podawać oraz poznasz przydatne porady dotyczące tego dania.