W jakich produktach jest najwięcej błonnika pokarmowego?

Błonnik pokarmowy jest to substancja nieulegająca trawieniu. Ma pochodzenie roślinne, przez co jest zdrowy i pożywny. Doskonale dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, który obciążany jest przez niezdrowe jedzenie oraz różne dodatki, którymi jest ono nafaszerowane. Błonnik pokarmowy jest niesamowicie sycący, a co najważniejsze podkręca proces trawienia i czyści nasze jelita z zalegających w nich resztek pokarmów. Według najnowszych badań należy spożywać od 20 do 40 g błonnika dziennie. Zastanawiasz się w jakich produktach spożywczych znajdziesz go najwięcej? Przejrzyj poniższe zestawienie.
Pełnoziarniste produkty Jeżeli robiąc zakupy celujesz w produkty pełnoziarniste, jesteś na dobrym tropie! Wśród nich najliczniejsze wskaźniki błonnika zawierają otręby pszenne, które mają go aż 40 g na 100 g otrębów. Płatki żytnie dostarczają 12 g na 100 g, płatki jęczmienne oraz płatki pszenne około 10 g, płatki owsiane około 7 g, a płatki kukurydziane mają około 6 g błonnika na 100 g produktu. Dobrym krokiem będzie zamienienie zwykłego makaronu na pełnoziarnisty, białego ryżu na brązowy lub kaszę gryczaną oraz białego pieczywa na ciemne. Rośliny strączkowe Zawartość błonnika pokarmowego w warzywach wynosi mniej więcej około 3%. Zdecydowanym liderem są rośliny strączkowe! Polecany jest bób, ciecierzyca, fasola, fasolka szparagowa, groch czy soczewica. Śliwki suszone Na sto gram suszonych śliwek przypada aż 15 gram błonnika pokarmowego! Śliwki podobnie jak produkty pełnoziarniste usprawnią proces trawienia i regularnego wydalania strawionych pokarmów. Dodatkowo dostarczą nam także wapnia, magnezu, witaminy C, A, E, B oraz żelaza. Migdały Podobno regularne jedzenie migdałów wpływa korzystnie na nasze zdrowie, skórę i paznokcie. Migdały dbają także o nasz układ krążenia, obniżają cholesterol, wspomagają naszą pamięć. W stu gramach migdałów znajdziemy około 13 gram błonnika pokarmowego. Kokos Sam miąższ kokosa ma bardzo wiele błonnika - nawet do 20 g w 100 g miąższu. Świeży miąższ możemy śmiało zastąpić wiórkami kokosowymi. Warto dodawać je do codziennych posiłków. Kokos zawiera witaminy B, C i E, a także wapń i żelazo.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł