Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Co pełnowartościowego zjeść na śniadanie?
Chcesz się zdrowo odżywiać i zaczynać każdy dzień od pożywnego śniadania? Jeżeli brakuje Ci pomysłów, z jakich produktów korzystać, zerknij w poniższe propozycje!
Gruszkowa jaglanka z cynamonem Składniki: 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 1 duża gruszka 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki syropu klonowego 1/3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Wlewamy mleko do rondelka, dolewamy syrop klonowy oraz cynamon. Całość gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę jaglaną i zostawiamy na małym ogniu często mieszając. Kiedy kasza zrobi się miękka, obieramy gruszkę, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do całości. Koktajl jabłkowo- gruszkowy z selerem naciowym Składniki: 2 łodygi selera naciowego 1/2 jabłka ze skórką 1/2 gruszki ze skórką sok z 1/4 cytryny skórka starta z 1/2 cytryny 100 ml kefiru Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy przez około minutę. Koktajl najlepiej jest schłodzić przed spożyciem. Tuńczyk z kaszą gryczaną i warzywami Składniki: 65 g kaszy gryczanej pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 papryki czerwonej marchewka mała cebulka łyżeczka masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną paprykę, cebulę oraz marchewkę. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i także wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy tuńczyka i ponownie mieszamy. Jajo ze szpinakiem Składniki: 3 jajka 1/3 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 10 dag sera feta 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 2 łyżki masła Przygotowanie: Jeżeli mamy świeży szpinak, odcinamy grube końcówki, wrzucamy do osolonej wody o gotujemy maksymalnie przez minutę. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią czosnek oraz szpinak. Smażymy przez kilka minut doprawiając solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Do szpinaku dodajemy ser feta i mieszamy. Następnie musimy posmarować masłem małe ceramiczne miseczki, tak zwane kokilki, do którym włożymy po porcji szpinaku. Po jej nałożeniu, pośrodku robimy wgłębienie, w miejsce którego wbijamy jajo kurze. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 7 minut. Najlepiej podawać z pieczywem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zimowe dodatki do kanapek: Nie musi być nudno!
Chociaż zima kojarzy się z ciężkimi, sycącymi posiłkami, nie musisz rezygnować z lekkich i smacznych kanapek. Dodatki do kanapek na zimę mogą dodać im nie tylko wyjątkowego smaku, ale także ciepła i odrobiny świątecznego klimatu. Przedstawiamy Ci kilka pysznych i urozmaiconych propozycji, które sprawią, że Twoje zimowe śniadania i kolacje będą jeszcze bardziej apetyczne.
Kakaowa owsianka - zdrowy start dnia
Szukasz pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień? Kakaowa owsianka to idealny wybór! Ta pyszna i sycąca potrawa jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale także bogata w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kakaową owsiankę, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak ją podawać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajemnice tego pysznego śniadaniowego przysmaku!
Czy dziecko robi to przed przedszkolem?
Czy dziecko powinno jeść śniadanie przed przedszkolem? W placówce maluchy zaczynają dzień od śniadania. Pytanie tylko, czy przedszkolaki powinny jeść coś w takiej sytuacji, zanim wyjdą z domu? Odpowiedź nie jest wcale taka oczywista.