Co pełnowartościowego zjeść na śniadanie?

Chcesz się zdrowo odżywiać i zaczynać każdy dzień od pożywnego śniadania? Jeżeli brakuje Ci pomysłów, z jakich produktów korzystać, zerknij w poniższe propozycje!
Gruszkowa jaglanka z cynamonem Składniki: 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 1 duża gruszka 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki syropu klonowego 1/3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Wlewamy mleko do rondelka, dolewamy syrop klonowy oraz cynamon. Całość gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę jaglaną i zostawiamy na małym ogniu często mieszając. Kiedy kasza zrobi się miękka, obieramy gruszkę, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do całości. Koktajl jabłkowo- gruszkowy z selerem naciowym Składniki: 2 łodygi selera naciowego 1/2 jabłka ze skórką 1/2 gruszki ze skórką sok z 1/4 cytryny skórka starta z 1/2 cytryny 100 ml kefiru Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy przez około minutę. Koktajl najlepiej jest schłodzić przed spożyciem. Tuńczyk z kaszą gryczaną i warzywami Składniki: 65 g kaszy gryczanej pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 papryki czerwonej marchewka mała cebulka łyżeczka masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną paprykę, cebulę oraz marchewkę. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i także wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy tuńczyka i ponownie mieszamy. Jajo ze szpinakiem Składniki: 3 jajka 1/3 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 10 dag sera feta 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 2 łyżki masła Przygotowanie: Jeżeli mamy świeży szpinak, odcinamy grube końcówki, wrzucamy do osolonej wody o gotujemy maksymalnie przez minutę. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią czosnek oraz szpinak. Smażymy przez kilka minut doprawiając solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Do szpinaku dodajemy ser feta i mieszamy. Następnie musimy posmarować masłem małe ceramiczne miseczki, tak zwane kokilki, do którym włożymy po porcji szpinaku. Po jej nałożeniu, pośrodku robimy wgłębienie, w miejsce którego wbijamy jajo kurze. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 7 minut. Najlepiej podawać z pieczywem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł