4 triki, które umożliwią ubicie sztywnej piany z białek

Piana z białek jaj to podstawa wielu ciast, a przede wszystkim baza do ciast bezowych. Niestety bardzo często nie udaje się jej dobrze ubić. Poznaj kilka przydatnych trików, które sprawią, że piana w Twoim wykonaniu będzie zawsze idealnie ubita.
  1. Sucha miska i narzędzia
Często można spotkać się z zaleceniami, aby ubijać pianę z białek w misce porcelanowej, metalowej albo plastikowej. Warto jednak wiedzieć, że na to jak ubije się piana ma wpływ nie tyle materiał z jakiego wykonany jest używane naczynie, ale to, że jest ono wewnątrz suche. To samo dotyczy narzędzi, które wykorzystywane są do ubijania piany. Wszelkie trzepaczki oraz ubijaki od miksera muszą być dokładni wytarte. Musisz pamiętać, że nawet kropla wody może spowodować, że zamiast sztywnej piany zrobi się mokra maź.
  1. Kropla cytryny
Ubijając pianę z białek warto do niej dodać kilka kropel soku z cytryny, octu lub kwasku cytrynowego. Można również wsypać szczyptę soli. Te dodatki sprawiają, że ubijane białko stabilizuje się i szybciej widać wyniki ubijania.
  1. Uwaga na żółtko
Jednym z największych problemów podczas ubijania piany z białek mogą okazać się drobiny żółtka, które dostaną się do miski. Żółtko znajdujące się w misce z białkiem sprawi, że piana ubije się, ale nigdy nie na sztywno. Dlatego też najlepiej oddzielać pojedynczo żółtka od białek. Kiedy masz już pewność, że białko jest czyste możesz wlać je do miski, gdzie będzie ubijana piana.
  1. Cukier
Jeśli dodasz zbyt wcześnie cukier do białek może się okazać, że zamiast sztywnej piany będzie mokra plama. Dlatego najpierw ubij białka na sztywno, a dopiero potem po łyżeczce dodawaj drobno zmielony cukier. Dzięki temu piana nie opadnie. Udana piana z białek to podstawa bezowych pyszności, ale również wielu babek i innych słodkości. Jednak trzeba bardzo uważać podczas ubijania jajek, ponieważ nawet niewielki błąd może zniweczyć pomysł na cudowny deser.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł