4 przepisy na proste i smaczne dania dla całej rodziny
Udostępnij Google News
Kuchnia

4 przepisy na proste i smaczne dania dla całej rodziny

Zupa brokułowa z żółtym serem

Składniki:

1 brokuł z łodygą

3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę

duża posiekana czerwona cebula

czerwona papryka, pokrojona w kostkę

duży ząbek czosnku

2 łyżki masła

sól, pieprz

2 łyżki mąki

1/2 szklanki śmietanki kremówki i 1/2 szklanki mleka (wymieszać)

15 dag startego ostrego sera cheddar

3 szklanki rosołu

Przygotowanie:

Należy oddzielić różyczki brokułowe od łodygi oraz podzielić je na mniejsze, a łodygę drobno pokroić. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ziemniaki, paprykę, cebulkę, łodygę brokuła oraz czosnek. Trzymamy na ogniu około 10 minut, aż cebulka będzie miękka. Następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy jeszcze kilka minut, dodając mąkę. Do całości dolewamy rosół i gotujemy następne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zmieszaną śmietanę z mlekiem oraz ser i trzymamy na ogniu aż zauważymy, że ser się rozpuścił. Żeby zupa była gęsta i kremowa, zmiksujmy ją w blenderze, po czym ponownie przelejmy do garnka, dodajmy różyczki brokuła i zostawmy na wolnym ogniu na 6 minut.

Zapiekanka na bazie kaszy gryczanej z kurczakiem

Składniki:

pierś z kurczaka średniej wielkości

100 g kaszy gryczanej

2 ząbki czosnku

100 g konserwowego groszku

100 g kukurydzy z puszki

100 g marchewki z puszki

serek wiejski bez laktozy

przyprawy: oregano, pieprz, sól, curry

Przygotowanie:

Kaszę należy ugotować zgodnie z instrukcją - zazwyczaj trwa to około 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Mięso smażymy z dwóch stron przez około 3 minuty. Ugotowaną kaszę również doprawiamy, dosypujemy także suszone lub świeżo posiekane oregano. Na dnie naczynia żaroodpornego warstwowo układamy kaszę, następnie kukurydzę, marchewkę oraz groszek. Na samym wierzchu kładziemy usmażone wcześniej mięso kurczaka. Kurczaka polewamy sosem przygotowanym z serka wiejskiego. Mianowicie, wyciskamy do niego czosnek, przyprawiamy oregano, pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny.

Syta sałatka makaronowa z szynką

Składniki:

1 puszka kukurydzy

20 dag drobnego makaronu muszelki

15 dag szynki gotowanej

20 dag sera mozzarella

2-3 pomidory

bazylia

Sos:

1 mały jogurt naturalny

2 łyżki majonezu

2 łyżki soku z cytryny

skórka z ½ cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczki sosu Tabasco

sól, cukier i pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente i zostawiamy do wystudzenia. Szynkę, mozzarellę oraz pomidorki kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę, szynkę, mozzarellę, pomidory i kukurydzę. Siekamy bazylię i dodajmy do całości. Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy całość i zostawiamy w lodówce do schłodzenia.
Sos: jogurt mieszamy z majonezem i tabasco, skórką cytrynową, łyżką soku cytrynowego. Na koniec przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz solą. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.

Pierś z kurczaka w kapuście

Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka

4 duże plastry szynki gotowanej

4 duże liście kapusty włoskiej

150 g sera feta

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka vegety

sól, pieprz do smaku

2 łyżki masła

½ l rosołu drobiowego

Składniki na sos:

3-4 łyżki śmietany 18%

1 łyżka mąki

1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Piersi kroimy na pół i rozbijamy na cienkie plastry. Z kapusty oddzielamy 4 liście, które należy blanszować w gorącej wodzie na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ser feta należy rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, pieprzem i szczypiorkiem. Następnie na liściu kapusty kładziemy naszego kurczaka i doprawiamy vegetą. Na kurczaka nakładamy fetę oraz plasterek szynki, po czym zwijamy całość w roladkę. W garnku roztapiamy masło, dolewamy odrobinkę rosołu i dusimy na takiej bazie nasze roladki, co jakiś czas dolewając rosołu. Każdą z roladek należy dusić po około 10 minut na każdą stronę. Sos przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki ze śmietaną, dodanie naszego rosołu pozostałego po duszeniu roladek oraz musztardy. Sos musi zgęstnieć, dlatego należy go zagotować.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie