4 przepisy na proste i smaczne dania dla całej rodziny

4 przepisy na proste i smaczne dania dla całej rodziny

Zupa brokułowa z żółtym serem
Składniki: 1 brokuł z łodygą 3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę duża posiekana czerwona cebula czerwona papryka, pokrojona w kostkę duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietanki kremówki i 1/2 szklanki mleka (wymieszać) 15 dag startego ostrego sera cheddar 3 szklanki rosołu Przygotowanie: Należy oddzielić różyczki brokułowe od łodygi oraz podzielić je na mniejsze, a łodygę drobno pokroić. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ziemniaki, paprykę, cebulkę, łodygę brokuła oraz czosnek. Trzymamy na ogniu około 10 minut, aż cebulka będzie miękka. Następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy jeszcze kilka minut, dodając mąkę. Do całości dolewamy rosół i gotujemy następne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zmieszaną śmietanę z mlekiem oraz ser i trzymamy na ogniu aż zauważymy, że ser się rozpuścił. Żeby zupa była gęsta i kremowa, zmiksujmy ją w blenderze, po czym ponownie przelejmy do garnka, dodajmy różyczki brokuła i zostawmy na wolnym ogniu na 6 minut. Zapiekanka na bazie kaszy gryczanej z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka średniej wielkości 100 g kaszy gryczanej 2 ząbki czosnku 100 g konserwowego groszku 100 g kukurydzy z puszki 100 g marchewki z puszki serek wiejski bez laktozy przyprawy: oregano, pieprz, sól, curry Przygotowanie: Kaszę należy ugotować zgodnie z instrukcją - zazwyczaj trwa to około 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Mięso smażymy z dwóch stron przez około 3 minuty. Ugotowaną kaszę również doprawiamy, dosypujemy także suszone lub świeżo posiekane oregano. Na dnie naczynia żaroodpornego warstwowo układamy kaszę, następnie kukurydzę, marchewkę oraz groszek. Na samym wierzchu kładziemy usmażone wcześniej mięso kurczaka. Kurczaka polewamy sosem przygotowanym z serka wiejskiego. Mianowicie, wyciskamy do niego czosnek, przyprawiamy oregano, pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Syta sałatka makaronowa z szynką Składniki: 1 puszka kukurydzy 20 dag drobnego makaronu muszelki 15 dag szynki gotowanej 20 dag sera mozzarella 2-3 pomidory bazylia Sos: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny skórka z ½ cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczki sosu Tabasco sól, cukier i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente i zostawiamy do wystudzenia. Szynkę, mozzarellę oraz pomidorki kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę, szynkę, mozzarellę, pomidory i kukurydzę. Siekamy bazylię i dodajmy do całości. Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy całość i zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Sos: jogurt mieszamy z majonezem i tabasco, skórką cytrynową, łyżką soku cytrynowego. Na koniec przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz solą. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy. Pierś z kurczaka w kapuście Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka 4 duże plastry szynki gotowanej 4 duże liście kapusty włoskiej 150 g sera feta 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka vegety sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła ½ l rosołu drobiowego Składniki na sos: 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Piersi kroimy na pół i rozbijamy na cienkie plastry. Z kapusty oddzielamy 4 liście, które należy blanszować w gorącej wodzie na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ser feta należy rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, pieprzem i szczypiorkiem. Następnie na liściu kapusty kładziemy naszego kurczaka i doprawiamy vegetą. Na kurczaka nakładamy fetę oraz plasterek szynki, po czym zwijamy całość w roladkę. W garnku roztapiamy masło, dolewamy odrobinkę rosołu i dusimy na takiej bazie nasze roladki, co jakiś czas dolewając rosołu. Każdą z roladek należy dusić po około 10 minut na każdą stronę. Sos przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki ze śmietaną, dodanie naszego rosołu pozostałego po duszeniu roladek oraz musztardy. Sos musi zgęstnieć, dlatego należy go zagotować.
Udostępnij artykuł