Nowe wytyczne dotyczące diety dla sercowców

Jak się okazuje wszystko się zmienia, nawet zalecenia dotyczące diety dla osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia. Przez lata obowiązywały zasady, których głównym zadaniem było obniżenie cholesterolu. Po dziesiątkach badań, okazało się, że nie wszystkie są aktualne. Zobacz, co się zmieniło w zaleceniach dietetycznych dla osób z chorobami układu krążenia.
Dawniej Dieta dla osób z chorobami serca i układu krążenia opierała się na kilku głównych zasadach. Przede wszystkim należało jeść produkty, które nie będą zwiększały ilości złego cholesterolu we krwi. Tym samym lekarze zalecali ograniczenie jedzenia czerwonego mięsa do kilku razy w miesiącu. Kolejnym zaleceniem było ograniczenie ilości spożywanych jajek. Uważano je za jeden z produktów, który najbardziej podnosi poziom cholesterolu we krwi. Kolejną zasadą było zmniejszenie ilości spożywanej soli, która ma wpływ na podwyższenie ciśnienia krwi. Zgodnie z zaleceniami w dziennym pożywieniu nie powinno być jej więcej niż łyżeczka. W ilość tą wliczana jest sól z solniczki, ale również ta dodawana do potraw gotowanych w domu i w kupowanych produktach takich jak pieczywo, wędliny czy sery. W zaleceniach chorzy mogli również przeczytać, że powinni jeść 5 porcji owoców lub warzyw dziennie. Dziś Obecnie główne zalecenia dietetyczne się nie zmieniły. Dieta powinna być tak skonstruowana, aby zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi. Ponadto powinna być ograniczona ilość soli, która jest spożywana. Jednakże w nowych wytycznych dietetycznych uwzględniono wiele odkryć dietetycznych. Przede wszystkim specjaliści nadal zalecają dietę z ograniczoną ilością mięsa czerwonego. Ich zdaniem warto je zamienić na ryby, najlepiej morskie. Ogromną zmianą jest podejście do jajek kurzych. Do niedawna uważane były za najgorsze zło, a obecnie zaleca się ich jedzenie nawet po kilka w tygodniu. Z badań prowadzonych w laboratoriach wynika, że cholesterol w nich zawarty nie jest tak szkodliwy jak wcześniej myślano. Ponadto jajka zawierają duże ilości tłuszczy nienasyconych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Warto wspomnieć, że nadal zaleca się jedzenie dużych ilości warzyw i owoców, które dostarczają m.in. witamin i składników mineralnych, niezbędnych do pracy serca. Ważne jest również to, że na liście produktów zalecanych pojawiły się produkty pełnoziarniste oraz chudy nabiał w postaci mleka, jogurtów, kefirów czy twarogu. Poza dietą – ruch W przypadku osób mających problemy z układem krążenia i sercem bardzo ważny jest ruch, zwłaszcza, jeśli odbywa się na świeżym powietrzu. To jaką aktywność wybierzemy zależy przede wszystkim od naszych predyspozycji. Jeśli lubimy biegać, jogging doskonale się sprawdzi. Dla osób lubiących gimnastykę idealnie nadają się ćwiczenia na siłowni. Jeśli z jakiś powodów ruch nie jest wskazany, wówczas warto wybierać się na spacery. Już 5-7 tys. kroków wystarczy, aby utrzymać w dobrej kondycji nasze serce.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł