Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepis na bezglutenowe ciasto truskawkowo - czekoladowe
Jesteś ogromną smakoszką słodkości, ale jedzenie ich nie zawsze jest dla Ciebie możliwe, ponieważ nie tolerujesz glutenu? A może po prostu się go wystrzegasz? Tak czy inaczej, mamy dla Ciebie świetny przepis na wyjątkowo pyszne ciasto truskawkowo - czekoladowe, w którym nie znajdziesz glutenu. Sezon na truskawki w pełni, więc naprawdę warto je wykorzystać. Zwłaszcza, że mają wiele korzystnych dla naszego organizmu właściwości!
Ciasto truskawkowo - czekoladowe Składniki: ciasto: 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 jajka 1/2 szklanki cukru krem: 250 g mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek kakao łyżeczka ekstraktu waniliowego dżem truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżka cukru Przygotowanie: Aby przygotować dżem, myjemy truskawki i szypułkujemy. Następnie wrzucamy do rondla i posypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania soku. Następnie oddzielamy białka od żółtek. W oddzielnej misce ubijamy białka na pianę i dodajemy do niej cukier. Natomiast żółtka miksujemy i dodajemy do piany z białek. Całość mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oraz cukier wsypujemy do jednego naczynia. Połowę dodajemy do jajek, po czym mieszamy i dosypujemy drugą część. Dokładnie wymieszane składniki powinny tworzyć gładką masę, którą należy umieścić w wybranych przez siebie foremkach lub tortownicy. Foremki powinny być wcześniej nasmarowane masłem. Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około piętnaście minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Żeby przygotować krem, wsyp do miski cukier, wanilię, cukier, dodaj śmietankę i serek mascarpone. Całość należy dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto należy posmarować naszym dżemem truskawkowym, a na nim rozsmarować większość kremu. Przykrywamy całość drugim kawałkiem ciasta i na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami. SMACZNEGO! Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.