Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
10 zalet jedzenia owoców i warzyw
Od dzieciństwa mówiono nam, że jedzenie owoców i warzyw ma same pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Jest to niewątpliwie prawdą, którą odkrywamy zazwyczaj dopiero w życiu dorosłym wcześniej stroniąc od wszelkich warzyw „wtykanych” nam przez mamy czy babcie. Jedzenie warzyw i owoców może mieć pozytywne skutki nie tylko zdrowotne, ale także materialne – słodkie jabłuszko mniej kosztuje niż batonik z karmelem.
Często w naszej diecie brakuje podstawowych mikro i makroelementów oraz witamin, które z łatwością odnaleźć możemy w tych najbardziej popularnych produktach dostępnych w Polsce.
Jaki więc dobroczynny wpływ mają na nas owoce i warzywa?
1. Zapobiegają powstawaniu anemii 2. Są to naturalne leki przeciwwirusowe i antybiotyki 3. Obniżają poziom „złego” cholesterolu, a więc działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca 4. Poprawiają odporność organizmu 5. Zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu 6. Zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój (szczególnie dzieci) 7. Regulują pracę mózgu 8. Działają dobroczynnie na zmysł wzroku 9. Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji 10. Działają przeciwalergicznieJakie warzywa i owoce spełniają powyższe role?
Jagody posiadają mnóstwo żelaza i miedzi, które zapobiegają powstawaniu anemii. Podobnie działa papryka, brukselka czy brokuły. Jagody są również świetnym, naturalnym lekiem przeciwwirusowym. Podnoszą one również poziom tzw. „dobrego” cholesterolu. Dzięki papryce szybciej goją się rany, tak samo wpływa na nas jedzenie brukselki, brokuł czy rzeżuchy – mają one dużo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Wapń działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, największą jego zawartość znajdziemy w rzepie i soi. Jedzenie tych warzyw działa również zbawiennie na prawidłową budowę kości i zębów. Prawidłowy rozwój zawdzięczamy między innymi witaminie K, którą w dużych ilościach znaleźć można w sałacie, selerze i kapuście. Beta-karoten zawarty w czerwonych i pomarańczowych warzywach przekształca się w witaminę A zapobiegającą kurzej ślepocie.Zaliczyć możemy do nich marchew, dynię i kukurydzę. Ponadto chronią one siatkówkę przed wolnymi rodnikami. Warto sporządzać z tych warzyw jak najwięcej surówek i sałatek, które z pewnością urozmaicą każdy obiad.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Chińskie tofu z warzywami: Sekret kuchni azjatyckiej
Chińskie tofu z warzywami to smaczne i zdrowe danie, które jest popularne zarówno w kuchni chińskiej, jak i wśród miłośników wegetariańskiej kuchni z całego świata. Tofu, będące głównym składnikiem tego dania, jest bogate w białko roślinne i jest doskonałym źródłem składników odżywczych. W połączeniu z różnorodnymi warzywami, chińskie tofu staje się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.
Które warzywa są zdrowsze po ugotowaniu? Zaskakujące fakty dietetyczne
Jedzenie warzyw jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale czy wiesz, że sposób przygotowania warzyw może mieć wpływ na ich wartość odżywczą? Niektóre warzywa są lepsze po ugotowaniu, podczas gdy inne zachowują więcej składników odżywczych w surowej formie. Dowiedz się, które warzywa warto gotować, aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne.
Zdrowe chipsy? To możliwe! Przekonaj się sam z chipsami z warzyw
Marzysz o przekąsce, która jest zarówno pyszna, jak i zdrowa? Jeśli tak, to chipsy z warzyw są idealnym rozwiązaniem dla Ciebie! Te chrupiące i kolorowe przekąski są nie tylko smaczne, ale także pełne składników odżywczych, które są korzystne dla Twojego zdrowia.