Jaką zupę warto zrobić?

Polacy uwielbiają zupy! Latem mamy na nie ochotę ze zdwojoną siłą. Jaką zupę przygotować, żeby zadowolić każdego? Zerknij w poniższe przepisy!
Krem kalafiorowy Składniki: 1 kalafior 2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża posiekana cebula 1 czerwona papryka pokrojona w kostke 1 duży posiekany ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyzeczka soli mielony pieprz 2 łyżki mąki 3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka 15 dag startego ostrego sera cheddar 3 szklanki rosołu Przygotowanie: Oddzielamy różyczki kalafiora od łodygi i dzielimy je na mniejsze. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, paprykę, ziemniaki, kawałek posiekanego kalafiora - 1/4, czosnek i pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut mieszając. Dodajemy kmin, pieprz, sól, mąkę i smażymy przez kilka następnych minut. Powoli dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy mleko i śmietankę, a także ser, Gotujemy aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy na gładką masę i znów przelewamy do garnka, do którego dodajemy jeszcze różyczki kalafiora.Gotujemy do momentu, aż kalafior będzie miękki. Zupa węgierska Składniki: 50 dag wołowiny 30 dag wieprzowiny olej 2 marchwie 2 cebulki pół selera pietruszka liść laurowy słodka papryka 4 ogórki kiszone 2 duże ząbki czosnku pieprz, sól 2 papryczki piri kilka dużych ziemniaków 1/3 szklanki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Kroimy mięso według upodobań i podsmażamy na oleju rozgrzanym na patelni. Następnie przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Później smażymy cebulkę, seler, pietruszkę, marchewkę. Warzywa dokładamy do mięsa z wodą. Następnie doprawiamy słodką papryką, przecierem pomidorowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Wrzucamy liść laurowy i papryczkę piri. Za jakiś kwadrans, dodajemy pokrojone ogórki kiszone. Gotujemy przez około 2 godziny. Pół godziny przed końcem, wrzucamy pokrojone ziemniaki i przykrywamy garnek pokrywką. W razie konieczności, doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Marchewkowa bomba witaminowa Składniki: 1 kg marchewki 4 szklanki warzywnego bulionu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 18% 1/2 łyżeczki mielonego kminu świeżo zmielony czarny pieprz sól do podania: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 10 dag sera feta garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł