Canva.com

5 prostych przepisów na sosy do jajek. Dodadzą smaku także świątecznym daniom!

Zbliżają się święta wielkanocne i wielu z nas będzie przygotowywać potrawy dla rodziny i bliskich znajomych. Długa tradycja powoduje, że na świątecznych stołach nie może także zabraknąć także jajek. Poznajmy takich oto 5 ciekawych sposobów na sosy do jajek.

Musztardowo-cebulowy

  • Potrzebne składniki: 3 łyżki ostrej musztardy, 1 średnia cebula, 1 szklanka gęstej śmietany 18%, sól, mielony pieprz biały, cukier.
  • Przygotowanie: cebulę obierzmy, pokrójmy w kostkę i przelejmy wrzątkiem na sicie. Osączmy i osuszmy. Następnie rozsypmy na desce i jak najdrobniej posiekajmy ostrym nożem. Śmietanę wymieszajmy z ostrą musztardą i posiekaną cebulą. Przyprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem białym i cukrem. Schłódźmy w lodówce minimum godzinę czasu.

Tatarski

  • Potrzebne składniki: 3 ogórki konserwowe, 1 szalotka, 1 szklanka majonezu, po 2 łyżki kaparów i posiekanego szczypiorku, 1 średni ząbek czosnku, sól, mielony pieprz czarny.
  • Przygotowanie: szalotkę obierzmy, drobno posiekajmy. Ogórki i kapary drobno posiekajmy. W miseczce wymieszajmy ogórki, szalotkę, kapary i szczypiorek. Czosnek przeciśnijmy przez praskę. Wymieszajmy z majonezem i musztardą. Dodajmy posiekane składniki, wymieszajmy. Całość przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym.

Majonezowo-paprykowy

  • Potrzebne składniki: 2/3 szklanki majonezu, 1 łyżka pikantnego ketchupu, 4 płaty papryki konserwowej (ze słoika), 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, mielony pieprz biały.
  • Przygotowanie: majonez wymieszajmy z pikantnym ketchupem. Paprykę konserwową starannie osuszmy z zalewy papierowym ręcznikiem. Pokrójmy w jak najmniejszą kosteczkę albo zmiksujmy na gładką jednolitą pastę. Paprykę dodajmy do majonezu razem z sokiem z cytryny. Sos przyprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem białym i cukrem. Bardzo dokładnie wymieszajmy, wstawmy do lodówki. Chłodźmy przez minimum godzinę czasu.

Chrzanowy

  • Potrzebne składniki: 4 jajka, 1 szklanka gęstej śmietany 18%, 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika), sok z 1/2 cytryny, sól, mielony pieprz biały, cukier.
  • Przygotowanie: jajka ugotujmy na twardo, zalejmy zimną wodą, ostudźmy i obierzmy. Żółtka utrzyjmy z sokiem z cytryny. Białka drobno posiekajmy. Wymieszajmy z żółtkami z cytryną, chrzanem i śmietaną. Przyprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem białym i cukrem. Jeśli lubimy intensywny aromat ziół, do sosu możemy dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki albo szczypiorku.

Holenderski

  • Potrzebne składniki: 3 żółtka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu winnego, 125 g masła, biały mielony pieprz, sól, 1 łyżka bulionu warzywnego, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina.
  • Przygotowanie: białe wino, sok z cytryny i ocet wlejmy do rondelka, dodajmy szczyptę soli i mielonego pieprzu białego, zagotujmy, ostudźmy. Dodajmy 3 roztrzepane żółtka i łyżkę zimnego bulionu. Całość wymieszajmy. Garnek z sosem wstawmy do kąpieli wodnej, gotujmy, mieszając. Kiedy zgęstnieje, dodawajmy po kawałku masło. Kiedy sos uzyska gładką konsystencję, przyprawmy go solą i mielonym białym pieprzem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł