Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Mleka roślinne – hit dietetyczny
Z miesiąca na miesiąc mleka roślinne stają się coraz bardziej popularne. Mają ciekawy smak, można je wykorzystywać do przygotowywania różnych potraw, a równocześnie nie zawierają laktozy. Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o tych napojach.
Czym jest mleko roślinne? Mleko roślinne, tak naprawdę mlekiem nie jest, o tym warto pamiętać. Nazywane są mlekiem ze względu na swój charakterystyczny, biały kolor. Nie zawierają laktozy – białka występującego w mleku krowim, ale za to są bogate w błonnik, którego nie posiada mleko zwierzęce. Mleka roślinne dostępne w sklepach Jeszcze do niedawna po mleko roślinne trzeba było się udać do sklepu z żywnością ekologiczną. Dziś można je już kupić w wielu supermarketach. Obecnie najpopularniejsze i najłatwiej dostępne jest mleko sojowe. Nieco rzadziej można kupić mleko migdałowe i kokosowe. Poza wyżej wymienionymi można trafić również na mleko ryżowe, owsiane, czy konopne. Dlaczego warto sięgać po mleka roślinne? Mleko roślinne jest dobrą alternatywą dla mleka zwierzęcego w przypadku osób z nietolerancją laktozy lub uczuleniem na białko mleka krowiego. Mleko roślinne nie zawiera tych związków, dlatego jest zupełnie bezpieczne dla alergików. Równocześnie napój ten jest bogaty w wapń, podobnie jak mleko. Dodatkowo zawiera potas, co sprawia, że jest zalecane osobom z chorobami krążenia. Niewątpliwą zaletą mleka roślinnego jest również niska kaloryczność. Większość napojów tego rodzaju ma niecałe 100 kalorii w szklance. Wyjątek stanowi tutaj mleko kokosowe. Ponadto mleka roślinne zawierają również błonnik, którego nie ma mleko zwierzęce. Ma on pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Daje uczucie sytości a równocześnie poprawia pracę jelit. Te wszystkie cechy sprawiają, że mleka roślinne mają coraz większą rzeszę zwolenników. Domowe mleka roślinne Jeśli w najbliższej okolicy nie masz sklepu oferującego ulubione mleko roślinne możesz spróbować sama je przygotować. Wykonanie napoju roślinnego jest proste i każdy sobie z nim poradzi. Poniżej podajemy przepis na mleko migdałowe. Jeśli wolisz inne smaki przepisy z pewnością znajdziesz w sieci. Przygotowanie Szklankę migdałów zalej wodą i mocz przez całą noc. Rano zmiksuj wszystko z czterema szklankami wody. Na koniec przecedź napój za pomocą bardzo gęstego sita lub gazy. Jak widzisz przygotowanie mleka jest naprawdę proste, a jego zalety są ogromne. Można je wykorzystać do gotowania, pieczenia czy po prostu do picia. Jeśli piłaś już mleko roślinne, to nie trzeba Cię przekonywać o jego zaletach. Jeśli nie próbowałaś go jeszcze to najwyższy czas po nie sięgnąć. Źródło zdjęcia: pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Mleka roślinne to klucz do zdrowia!
Mleka roślinne są coraz popularniejsze jako alternatywa dla tradycyjnego mleka krowiego. Są one bogate w składniki odżywcze, nie zawierają laktozy ani cholesterolu, a także są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co powinnaś wiedzieć o różnych rodzajach mleka roślinnego i ich właściwościach.
Mleko migdałowe: dlaczego warto wybrać roślinny napój dla zdrowia
Mleko migdałowe to napój roślinny, który zyskuje na popularności wśród osób, które chcą zrezygnować z mleka krowiego lub poszukują alternatywy dla tradycyjnego mleka. Dowiedz się więcej o mleku roślinnym!
To mleko jest pełne zdrowych tłuszczy i jest roślinne. Kto może je pić?
Mleko konopne to roślinna alternatywa dla tradycyjnego mleka pochodzenia zwierzęcego, takiego jak mleko krowie czy kozie. Jest ono produkowane z nasion konopi siewnej (Cannabis sativa), która jest rośliną bogatą w składniki odżywcze i cenne substancje.