Składniki na ciasto:
100 g prawdziwego masła
200 g mąki
3 żółtka
sól do smaku
odrobina wody - około 3 łyżek stołowych
Mieszamy mąkę z solą i dodajemy masło oraz żółtka. Mieszamy całość i zagniatamy ciasto, w międzyczasie dolewając wodę. Ciasto należy schłodzić, dlatego w tym celu wkładamy je na pół godziny do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika. Następnie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy. Chwilę później sięgamy po tartownicę i wykładamy ją naszym ciastem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy wyłożoną tartownicę na 15 - 20 minut. Kiedy nasze ciasto dochodzi w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Mieszamy jajka i białka ze śmietaną oraz serem żółtym. Doprawiamy do smaku, wedle uznania, słodką papryką, solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Paprykę kroimy w paski. Kiedy już wyjmiemy nasze ciasto, układamy na nim paprykę i zalewamy naszym nadzieniem. Całość ponownie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i trzymamy około 35 minut.
Niestety są osoby, które nie tolerują papryki. Źle się po niej czują i mają problemy żołądkowe. Dla tych z Was, które nie są miłośniczkami papryki, mamy małą radę. Paprykę można śmiało zastąpić innym, tolerowanym i lubianym przez Was warzywem. Doskonale w tej roli sprawdzi się na przykład cukinia. Wtedy możemy posmakować przepysznej tarty z cukinią.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com