Pomysł na obiad: pyszna tarta paprykowa
Udostępnij Google News
Kuchnia

Pomysł na obiad: pyszna tarta paprykowa

Jeśli chciałabyś zjeść pyszny lunch lub obiad, wypróbuj przepis na przepyszną tartę z papryką. Wykonasz ją bez żadnych komplikacji w nie więcej niż godzinę. Podziel się nią ze swoimi najbliższymi!

Składniki na ciasto:

100 g prawdziwego masła

200 g mąki

3 żółtka

sól do smaku

odrobina wody - około 3 łyżek stołowych

Składniki na nadzienie:
2 papryki w dowolnych kolorach
250 g śmietany kremówki
100 g sera żółtego
2 jaja kurze
2 białka pozostałe z ciasta
papryka słodka do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
natka pietruszki do smaku
Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z solą i dodajemy masło oraz żółtka. Mieszamy całość i zagniatamy ciasto, w międzyczasie dolewając wodę. Ciasto należy schłodzić, dlatego w tym celu wkładamy je na pół godziny do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika. Następnie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy. Chwilę później sięgamy po tartownicę i wykładamy ją naszym ciastem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy wyłożoną tartownicę na 15 - 20 minut. Kiedy nasze ciasto dochodzi w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Mieszamy jajka i białka ze śmietaną oraz serem żółtym. Doprawiamy do smaku, wedle uznania, słodką papryką, solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Paprykę kroimy w paski. Kiedy już wyjmiemy nasze ciasto, układamy na nim paprykę i zalewamy naszym nadzieniem. Całość ponownie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i trzymamy około 35 minut.

Niestety są osoby, które nie tolerują papryki. Źle się po niej czują i mają problemy żołądkowe. Dla tych z Was, które nie są miłośniczkami papryki, mamy małą radę. Paprykę można śmiało zastąpić innym, tolerowanym i lubianym przez Was warzywem. Doskonale w tej roli sprawdzi się na przykład cukinia. Wtedy możemy posmakować przepysznej tarty z cukinią.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie