Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Zdrowe ciasta jarzynowe
Uwielbiasz słodkości? To nic niezwykłego. Niestety słodycze nie są zbyt zdrowe, są kaloryczne i z pewnością nie służą Twojej sylwetce. Na szczęście mamy jesień i mnóstwo świeżych warzyw, które można wykorzystać między innymi do pieczenia ciast. Słodkości z dodatkiem jarzyn będą mniej kaloryczne, zdrowsze i tak samo pyszne jak tradycyjne.
Dynia Dynia ma słodki smak i doskonale nadaje się na tartę. Ok. 50 dag dyni pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość zasyp 20 dag cukru i zalej 2 szklankami mleka. Duś na małym ogniu do czasu, aż masa będzie przypominała gęsty budyń. Kiedy wystygnie zmiksuj ją z 2 jajkami. Tak przygotowaną masę wylej n podpieczony spód tarty z kruchego ciasta. Upiecz i wystudź. Sama się przekonasz, że dyniowa tarta podbije serca Twoich najbliższych. Buraczki Obierz i zetrzyj na grubej tarce buraka. Następnie całość skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowana masa doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciasta czekoladowego. Burak sprawi, że będzie ono delikatniejsze w smaku i dłużej zachowa świeżość. Do ciast z dodatkiem tego warzywa warto dodać odrobinę wanilii lub aromatu waniliowego, co wzmocni i urozmaici ich smak. Cukinia Cukinia jest warzywem, które podbiło serce wszystkich odchudzających się. Ma niewiele kalorii, sporo błonnika, delikatny smak a do tego jest bardzo syta. Można z niej przygotować różne potrawy począwszy od bigosu, przez zapiekanki a na ciastach skończywszy. Cukinia świetnie nadaje się do keksów. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię wraz ze skórką. Delikatnie odciśnij z niej sok, a następnie dodaj do ciasta keksowego zamieniając nią część bakalii. Ciasto straci trochę kalorii, będzie bardziej wilgotne i równie pyszne. Ziemniaki Także ziemniaki są doskonałym dodatkiem do wypieków. Ugotowane, rozgniecione kartofle możesz dodać do ciasta drożdżowego zamiast części mąki. Stanie się ono bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze. Warzywa dodawane do wypieków urozmaicają ich smak, sprawiają, że dłużej są świeże i przede wszystkim obniżają ich kaloryczność. To doskonały sposób na sprawienie słodkiej przyjemności swoim najbliższym, a równocześnie dbanie o ich zdrowie i szczupłą sylwetkę. Źródło zdjęcia: pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Chińskie tofu z warzywami: Sekret kuchni azjatyckiej
Chińskie tofu z warzywami to smaczne i zdrowe danie, które jest popularne zarówno w kuchni chińskiej, jak i wśród miłośników wegetariańskiej kuchni z całego świata. Tofu, będące głównym składnikiem tego dania, jest bogate w białko roślinne i jest doskonałym źródłem składników odżywczych. W połączeniu z różnorodnymi warzywami, chińskie tofu staje się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.
Które warzywa są zdrowsze po ugotowaniu? Zaskakujące fakty dietetyczne
Jedzenie warzyw jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale czy wiesz, że sposób przygotowania warzyw może mieć wpływ na ich wartość odżywczą? Niektóre warzywa są lepsze po ugotowaniu, podczas gdy inne zachowują więcej składników odżywczych w surowej formie. Dowiedz się, które warzywa warto gotować, aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne.
Zdrowe chipsy? To możliwe! Przekonaj się sam z chipsami z warzyw
Marzysz o przekąsce, która jest zarówno pyszna, jak i zdrowa? Jeśli tak, to chipsy z warzyw są idealnym rozwiązaniem dla Ciebie! Te chrupiące i kolorowe przekąski są nie tylko smaczne, ale także pełne składników odżywczych, które są korzystne dla Twojego zdrowia.