Co jeść, żeby uzupełnić niedobór żelaza we krwi?

Najczęstszą chorobą, do której prowadzi niedobór żelaza, jest anemia. Poza tym, może powodować ciągłe zmęczenie, szybkie bicie serca, zadyszkę, czy silne bóle głowy. Żelazo jest dla nas wyjątkowo ważne, ponieważ odpowiada za naszą gospodarkę hormonalną, kondycję serca i za ilość ciałek czerwonych we krwi. Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór żelaza lub wykazały to już badania, koniecznie zajmij się tą sprawą, dopóki nie wydarzyło się nic groźnego! Po jakie produkty sięgać, żeby szybko uzupełnić te braki? Zobacz sama!
  1. Szpinak
Jedni go uwielbiają, drudzy nienawidzą. Jednak pewne jest to, że szpinak pozwoli nam na sprawne uzupełnienie niedoborów żelaza. Dodawaj go do swoich codziennych posiłków. Nieważne w jakiej postaci, ponieważ nawet zamrożony szpinak zachowuje praktycznie wszystkie swoje pozytywne wartości. 2. Buraki Buraki doskonale działają na naszą krew, są genialnym środkiem krwiotwórczym. Zawierają także duże ilości żelaza, dlatego spójrz na nie przychylnym okiem. 3. Wołowina i cielęcina Jeżeli męczy Cię niedobór żelaza, wprowadź do swojej diety czerwone mięso. Najlepiej, żebyś wybierała chudą wołowinę lub cielęcinę. Pamiętaj jednak, żeby nie przestawiać się tylko i wyłącznie na czerwone mięso, ponieważ jego nadmiar w diecie, również może okazać się niezdrowy. 4. Migdały Nie dość, że są smaczne, to dodatkowo dbają o serce i są bogate w żelazo! Zatem jeśli masz ochotę na podjadanie, sięgnij po tą smaczną i zdrową przekąskę. 5. Natka pietruszki Czasami przypominamy sobie o niej podczas gotowania i przystrajania rosołu. Jednak to zdecydowanie zbyt rzadko! Dodawaj ją także do innych dań, zup, sałatek czy surówek, a Twoje wyniki zdecydowanie się poprawią. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł