Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak rozpoznać czy mięso jest świeże?
Już kilka razy doświadczyłaś tego, że kupiłaś w sklepie mięso, które po powrocie do domu okazało się być nieświeże? W takim razie koniecznie dowiedz się, jak rozpoznać czy mięso jest świeże i już nigdy nie daj się nabrać!
Mięso wieprzowe Świeże mięso wieprzowe jest różowe, jędrne, również otoczone białym tłuszczem. Jeżeli mięso ma sine lub brązowe zabarwienie, prawdopodobnie jest nieświeże. Ryby Filet ryby powinien mieć jasny, jędrny środek, bez szczelin pośrodku. Jeżeli kupujesz rybę w całości, zwróć uwagę na wygląd jej oczu. Muszą być one jasne i przejrzyste. Jeśli ryba ma mętne spojrzenie, prawdopodobnie nie jest świeża. Skóra natomiast powinna być błyszcząca, a skrzela jaskrawoczerwone. Mięso jagnięce Mięso może mieć zarówno różowy, jak i ciemnoczerwony kolor. Tłuszcz, jak i w przypadku inny rodzajów mięsa, powinien mieć biały kolor. Mięso drobiowe Świeży kurczak powinien być różowy. Skóra musi mieć kolor biały lub delikatnie żółty. Mięso wołowe Wołowina powinna mieć kolor głębokiej czerwieni, z jasno-białą obwódką tłuszczu naokoło. Jeżeli kupujesz wołowinę z kością, zwróć uwagę na to, żeby kość miała równie jasny, biały kolor. Świadczy to o świeżości mięsa. Mielone mięso wołowe także powinno być czerwone z białymi drobinkami tłuszczu. Czasami wystarczy naprawdę niewiele, żeby kupić świeże produkty mięsne. Jeśli masz możliwość ich powąchania - zrób to. Czynność ta, jest skutecznym sposobem na wykrycie nieświeżego mięsa. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.