Jakich produktów lepiej nie łączyć w diecie?
Ogórek i pomidor
Oba te warzywa bardzo często można znaleźć w sałatkach. Niestety dietetycy nie zalecają ich łączenia. W świeżych ogórkach znajduje się askorbinaza. Jest to enzym rozkładający witaminę C, która zawarta jest m.in. w pomidorach. Warto jednak wiedzieć, że podczas kiszenia enzym ten staje się nieaktywny i łączenie pomidorów z ogórkami kiszonymi to doskonały pomysł nie tylko ze względów smakowych.
Herbata i cytryna
Listki herbaty zawierają glin, który negatywnie wpływa na pamięć. W naparze jest go niewiele i jest w formie przyswajalnej dla organizmu, a więc nie szkodzi. Jeśli jednak listki herbaty mają kontakt z sokiem z cytryny wówczas glin staje się szkodliwy dla naszego organizmu. Dlatego jeśli lubisz herbatę z cytryna pamiętaj, aby dodawać ją do gotowego napoju, a nie w momencie, gdy w filiżance znajdują się jeszcze liście lub torebka.
Pomidor i twaróg
Kanapka z twarożkiem i plasterkiem pomidora to częste śniadanie w naszych domach. Warto jednak wiedzieć, że kwasy zawarte w pomidorach w połączeniu z wapniem z twarogu tworzą małe kryształki, które osadzają się w stawach. Jeśli jest ich niewiele nie są one szkodliwe, ale przy większej ilości mogą utrudniać poruszanie się oraz powodować bóle.
Czerwone wino i czerwone mięso
Czerwone wino jest polecane jako dodatek o dań z czerwonego mięsa. Niestety jak pokazują badania, choć to połączenie smaczne, to nie najlepsze ze względów dietetycznych. Czerwone mięso znane jest z tego, że zawiera duże ilości żelaza w dobrze przyswajalnej formie. Potrawy mięsne zalecane są m.in. osobom mającym problemy z anemią. Natomiast w czerwonym winie znajdują się garbniki, które utrudniają przyswajanie żelaza. Dlatego łącząc oba te produkty na własne życzenie zmniejszamy ilość żelaza, które mogłoby się znaleźć w naszym organizmie.
Obiad i owoce
Nie najlepszym pomysłem jest też jedzenie owoców zaraz po obiedzie. Mięso czy pełne ziarno jest wolno trawione w jelitach, co powoduje, że owoce zjedzone po obiedzie długi czas pozostają w żołądku, gdzie dochodzi do fermentacji. Ten proces sprawia, ze pojawiają się nieprzyjemne wzdęcia i bóle.
Alkohol i grzyby
Alkohol ścina jedno z białek znajdujących się w grzybach jadalnych. Powoduje to, że stają się one niestrawne, co może wiązać się z powstawaniem problemów żołądkowych.
Powyższe połączenia produktów często są bardzo smaczne, choć nie zawsze zdrowe. Warto jednak pamiętać, że jedzone sporadycznie nie powinny nikomu zaszkodzić.
Źródło zdjęcia: fotolia.com