Wigilijne menu dla malucha
Kiedy dziecko ma pół roku
Półroczny malec zaczyna już jeść warzywa i owoce w różnej formie. Choć potrawy ze stołu dla dorosłych nie nadają się jeszcze dla niego, to można zaserwować szkrabowi niektóre dania po delikatnej przeróbce. Z pewnością będzie mu smakował barszczyk. Musisz jednak pamiętać, że dla dziecka nie nadaje się barszcz przygotowany z torebki. Malcowi musisz podać zupkę ugotowaną z buraczków i doprawioną jedynie cukrem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Do zupy dodaj też kawałek ugotowanego buraka i wszystko razem zmiksuj. Taki świąteczny barszcz podbije serce malca i z pewnością zapełni jego brzuszek.
Na wigilijnym stole tradycyjnie stawia się też sporo słodkich potraw. Większość z nich może zaszkodzić sześciomiesięcznemu dziecku, ale nie wszystkie. Możesz przygotować tradycyjny domowy kisiel owocowy, który z pewnością będzie smakował nie tylko maluchowi.
Kiedy dziecko ma rok
Roczny szkrab je już całkiem sporo. Co nie oznacza, że można mu podać wszystko, co znajduje się na wigilijnym stole. Tu też potrzebna jest kolacja w wersji light. W tym wieku możesz podać dziecku te same dania, co dzieciom młodszym. Menu możesz uzupełnić o postne pierożki z serem lub owocami. Maluch może też dostać dania rybne, jednak tradycyjnego karpia lepiej zamienić na łososia lub dorsza. Przygotowując potrawy z ryb dla szkraba pamiętaj, aby dokładnie oczyścić mięso z kości. Zamiast tradycyjnego smażenie skorzystaj z innych opcji przygotowania potrawy np. pieczenia lub gotowania na parze. Tak przyrządzoną potrawę możesz podać nie tylko dziecku. Jeśli rybę po przygotowaniu doprawisz, chętnie sięgną po nią także dorośli uczestnicy kolacji.
Menu dla dwulatka
Dwulatek może sięgać po kolejne wigilijne smaki. Poza tym, co jedzą mniejsze dzieci możesz mu podać bożonarodzeniowy sernik oraz pierniczki. Pamiętaj jednak, aby te przysmaki przygotować w domu. Jeśli upieczesz ciasta sama lub pomoże Ci w tym ktoś bliski, będziesz miała pewność, że nie ma w nich żadnych szkodliwych substancji, które czasami są dodawane do wypieków w sklepie. Ponadto masz też wpływ na dobór i ilość dodatków. Jeśli pieczesz sernik dla małego dziecka nie dodawaj do niego orzechów. Lepiej będzie jeśli zamienisz je na rodzynki czy owoce. W przypadku pierników zmniejsz ilość przypraw i cukru, wówczas ciastka będą delikatniejsze i mniej tuczące.
Trzylatek
Trzylatki mogą sięgać już prawie po każdą potrawę wigilijną. Jednym z wyjątków jest tradycyjna kapusta z grochem, którą lepiej specjalnie doprawić dla malca. Jeśli szkrab lubi kapustę, zamiast grochu dodaj do niej śliwkę i dopraw kminkiem. Potrawa stanie się lekkostrawna i z pewnością będzie mu smakowała.
Pamiętaj!
Małe dzieci mają bardzo wrażliwy układ pokarmowy i dlatego nie należy obciążać go ciężkostrawnymi potrawami wigilijnymi. Przygotowując potrawy dla nich unikaj grzybów, które mogą powodować niestrawność. Pamiętaj też o dokładnym usunięciu ości z rybnych dań podawanych dziecku. W słodkich potrawach ogranicz cukier i ostre przyprawy takie jak cynamon czy imbir. Łagodniejszy smak sprawi, że malec chętniej po nie sięgnie, a mniejsza dawka cukru wszystkim wyjdzie na zdrowie.
Źródło zdjęcia: pixabay.com