Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dietetyczne i nietypowe menu wigilijne
Świat idzie do przodu, wszystko ewoluuje, łącznie z naszymi gustami kulinarnymi i pomysłowością. Jeszcze nasze babcie z całą pewnością nie wyobrażały sobie organizacji wigilijnej kolacji bez potraw bezpośrednio wpisanych w tradycyjne święta. Dziś natomiast coraz więcej osób przykłada szczególną troskę do tego co i jak je. Chcemy żyć zdrowiej, zmieniają nam się upodobania. Czy więc można zorganizować kolację wigilijną w zupełnie nowy sposób? Oczywiście, że tak.
Poniżej zachęcamy do analizy naszej nietypowej propozycji na 12 wigilijnych przysmaków – „wigilia z owocami morza”:
1. Sałatka ze smażonymi krewetkami – krewetki tygrysie smażymy na maśle z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, pieprzu cytrynowego oraz soli. Gdy ładnie zmienią kolor można wyłączyć patelnie. Sałatę lodową kroimy w średniej wielkości kawałki dodajemy rukolę oraz czerwoną cebulę bądź szalotkę, wszystko łączymy sosem vinegrett. Sałatkę podajemy jako pierwsze danie, na talerzach z jednej strony układamy przygotowaną sałatę, na wierzchu umieszczamy krewetki. Na drugiej części talerza rysujemy szlaczek z sosu słodko-kwaśnego lub koktajlowego, kładziemy kawałeczek cytryny i pomidora jako ozdobę. Dodatkowo do sosu można włożyć cebulkę koktajlową. 2. Sałatka z cieciorki – 1 puszka cieciorki, ½ pęczka natki pietruszki, 1 mała czerwona cebula, 2 niewielkie pomidory, oliwa, sól, pieprz. Cieciorkę wsypujemy do miski, pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę, łączymy i doprawiamy do smaku. Świetny dodatek do wszystkich potraw na stole. 3. Pasta z avokado z wędzonym łososiem – 1 miękkie avokado, 200 g wędzonego łososia, 2 jajka ugotowane na twardo, pieprz, sól. Do miseczki wyciskamy cały miąższ z avokado, łososia i jajko kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. 4. Sałatka z paluszkami surimi – 1 opakowanie paluszków surimi, ½ opakowania ugotowanego ryżu, ½ puszki kukurydzy, 150g startego sera, ½ puszki ananasa, majonez, sól, pieprz. Paluszki i ananasa kroimy, łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. 5. Pieczony łosoś w szpinaku – Kawałki surowego łososia do pieczenia oczyszczamy, dokładnie smarujemy pieprzem cytrynowym i solą, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekanym koperkiem, zalewamy sokiem z połowy pomarańczy oraz połowy cytryny. Pozostałe połówki cytrusów kroimy w plastry i układamy na wierzchu ryby. Pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Mrożony szpinak wrzucamy do garnka, na dno można wlać odrobinę wody. Wyciskamy do środka dwa ząbki czosnku, gdy szpinak przybierze niemal jednolitą konsystencję dodajemy 1 serek topiony i 1 ½ łyżki śmietany 18% oraz jedno całe jajko. Całość szybko mieszamy aby uzyskać jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kawałki upieczonego łososia układamy na głębszym półmisku, zdejmując wcześniej kawałki owoców, rybę zalewamy dookoła przygotowanym szpinakiem. 6. Sałatka z kalmarów –około 150g oczyszczonych kalmarów, opakowanie pomidorków koktajlowych, mix sałat lub roszponka, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, ½ łyżeczki startej skórki z cytryny. Składniki na sos : 1 łyżeczka sypkiego chilli, 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, około 3 łyżek oliwy z oliwek. Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą. Kalmary myjemy i kroimy w cienkie krążki dodajemy do nich czosnek oraz połowę przygotowanego sosu, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Sałatę drzemy na drobniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, cebulkę kroimy w półplasterki (cebulkę i pomidorki posypujemy solą) i dodajemy do przygotowanej sałaty. Rozgrzewamy patelnie, gdy będzie gorąca wlewamy na nią kalmary razem z marynatą, smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy do przygotowanej sałatki, posypujemy skórką z cytryny, wlewamy resztę sosu i delikatnie mieszamy. 7. Avokado faszerowane owocami morza – 70 g ugotowanego mięsa z kraba, 60 g krewetek koktajlowych, 1 avokado, 2 łyżki świeżego ogórka, obranego i pokrojonego w kosteczkę, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, mielona papryka. W miseczce mieszamy mięso z kraba, krewetki, ogórka, majonez, pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprze i wstawiamy do lodówki. Avokado rozkrajamy wzdłuż, pozbywamy się pestki, usuwamy część miąższu, na skórce powinno zostać około 1 cm wypełniamy avokado przygotowanym miąższem, z wierzchu posypujemy papryką i podajemy. 8. Pomidorki faszerowane kremem z krewetek - 600 g pomidorów koktajlowych, 225 g ugotowanych krewetek z usuniętymi żyłkami, 225 g serka śmietankowego w temp. Pokojowej, ¼ szklanki majonezu, ¼ szklanki parmezanu, 2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżeczka soku z cytryny, ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Obcinamy czubki pomidorków, przy użyciu łyżeczki usuwamy pestki, pomidorki układamy na papierowym ręczniku otworkiem do dołu żeby obciekły. Krewetki, majonez, chrzan, serek, parmezan, sok z cytryny umieszczamy w blenderze i ucieramy na gładką masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z zastosowaniem rożka do dekoracji ciast lub szprycy napełniamy pomidorki nadzieniem i dekorujemy pietruszką. 9. Jajka faszerowane wędzonym łososiem – 4 ugotowane na twardo jajka przekrajamy wzdłuż na połówki, 1 ½ łyżki utartego wędzonego łososia, 1 łyżka ubitej śmietany kremówki, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, 1 ½ łyżeczki kwaśnej śmietany. Z przekrojonych jajek wyciągamy do miseczki żółtka i ugniatamy je widelcem, dodajemy pozostałe składniki dokładnie mieszamy farsz i wypełniamy nim jajka. Jajka można ułożyć na liściach sałaty i ozdobić kawałeczkami łososia i natką pietruszki. 10. Sałatka z makaronem ryżowym – makaron ryżowy należy ugotować zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem, po czym pokroić aby uzyskane nitki nie były zbyt długie, opakowanie paluszków krabowych kroimy w kostkę, 1 ogórka szklarniowego kroimy w kostkę, 1 czerwoną cebulę kroimy w kostkę, rzodkiewki kroimy w plasterki, szczypiorek szatkujemy, do całości dodajemy około 2 łyżek majonezu i około 2 łyżek jogurtu naturalnego, dokładnie mieszamy całość można doprawić do smaku solą i pieprzem. 11. Sałatka z makaronem tortellini – makaron tortelini przygotowujemy zgodnie z recepturą z opakowania (najlepszy będzie z szynką), dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę konserwową, pokrojony w kostkę żółty ser, 1 puszkę kukurydzy, 1 pokrojonego w półtalar ki pora i jedną małą puszkę kiełków fasoli mung. Doprawiamy wedle uznania majonezem, solą oraz pieprzem. 12. Tatar z tuńczyka lub łososia – 60 g świeżej ryby, około 1/3 szklanki ryżu do sushi ugotowanego zgodnie z recepturą z opakowania, sos sojowy (do podawania), 1 łyżeczka soku z limonki lub octu ryżowego, marynowany imbir, rukola bądź kiełki, kawior (najodpowiedniejszy będzie zielony – wasabi ale może również być pomarańczowy), chrzan wasabi. Rybę drobno siekamy, delikatnie kropimy sosem sojowym i sokiem z limonki, mieszamy. Używając metalowego kółka do wycinania formujemy ryż, umieszczając go w środku. Uklepujemy i przykrywamy go warstwą, doprawionej ryby, a następnie układamy warstwę kawioru, zdejmujemy obręcz, dodajemy marynowany imbir, chrzan wasabi, ozdabiamy kiełkami lub rukolą. Podajemy z sosem sojowym. MartaObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!