Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak przygotować domowy sos do makaronu?
Nie wyobrażasz sobie, żebyś mogła zrezygnować z jedzenia makaronu? W takim razie poznaj przepis na domowy sos warzywny, dzięki któremu Twoje dania z makaronem w roli głównej, będą doskonale smakowały!
Składniki: duży seler 10 dużych marchewek 10 kg pomidorów 3 duże pietruszki 4 duże cebule cukier - 4 łyżki suszona bazylia - 4 łyżki stołowe suszone oregano - 2 łyżki stołowe sos sojowy - około 120 ml ziele angielskie - 1 łyżka sól, pieprz mielona papryka słodka - 3 łyżki mielona papryka ostra - 1 łyżka Przygotowanie: Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Marchew, cebulę, seler i pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodając łyżkę cukru. Pozostały cukier dodajemy później. Następnie dodajemy pomidory i chwilkę podgotowujemy. Następnie miksujemy całość blenderem w taki sposób, aby kawałki pomidorów były wyczuwalne, a nie zmiksowane na gładką masę. Dodajemy warzywa, które gotujemy do miękkości. Potem dodajemy pozostały cukier, sól, sos sojowy, ziele angielskie, pieprz i dobrze mieszamy. Bazylię i oregano wrzucamy na samym końcu. Przygotowanie sosu zajmuje około 90 minut. Gorący sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez około 15 minut. UWAGA - jeśli sos wyjdzie zbyt wodnisty, podczas przygotowywania posiłków można zagęścić go za pomocą mąki lub płatków owsianych. Sos w dobrze zapasteryzowanych słoikach, jest w stanie zachować świeżość przez bardzo długi czas, podobnie jak w przypadku innych przetworów. Mamy nadzieję, że wykorzystasz ten przepis i będziesz cieszyć się wspaniałym smakiem sosu bez konserwantów! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Sos japoński - przepis z Kraju Kwitnącej Wiśni
Czy kiedykolwiek próbowałeś autentycznego japońskiego sosu? Jeśli nie, to teraz jest idealny czas, aby nauczyć się, jak przygotować ten smakowity dodatek do swoich ulubionych dań. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sos japoński, który jest prosty do wykonania i dodaje wyjątkowego smaku do różnych potraw. Czy jesteś gotowa, aby odkryć tajemnice tego pysznego sosu?
Jak zrobić spaghetti? To proste!
Spaghetti to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Jest smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne spaghetti bolognese krok po kroku. Przedstawimy również historię tego dania, jak je podawać oraz udzielimy kilku porad.
Zdrowy i smaczny makaron z ciecierzycy - pomysły na dania
Czy wiesz, że istnieje zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego makaronu? Makaron z ciecierzycy to innowacyjny produkt, który zdobywa coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Dowiedz się więcej o zaletach makaronu z ciecierzycy i jak przygotować z niego pyszne dania.