Jak przygotować domowy sos do makaronu?

Nie wyobrażasz sobie, żebyś mogła zrezygnować z jedzenia makaronu? W takim razie poznaj przepis na domowy sos warzywny, dzięki któremu Twoje dania z makaronem w roli głównej, będą doskonale smakowały!
Składniki: duży seler 10 dużych marchewek 10 kg pomidorów 3 duże pietruszki 4 duże cebule cukier - 4 łyżki suszona bazylia - 4 łyżki stołowe suszone oregano - 2 łyżki stołowe sos sojowy - około 120 ml ziele angielskie - 1 łyżka sól, pieprz mielona papryka słodka - 3 łyżki mielona papryka ostra - 1 łyżka Przygotowanie: Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Marchew, cebulę, seler i pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodając łyżkę cukru. Pozostały cukier dodajemy później. Następnie dodajemy pomidory i chwilkę podgotowujemy. Następnie miksujemy całość blenderem w taki sposób, aby kawałki pomidorów były wyczuwalne, a nie zmiksowane na gładką masę. Dodajemy warzywa, które gotujemy do miękkości. Potem dodajemy pozostały cukier, sól, sos sojowy, ziele angielskie, pieprz i dobrze mieszamy. Bazylię i oregano wrzucamy na samym końcu. Przygotowanie sosu zajmuje około 90 minut. Gorący sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez około 15 minut. UWAGA - jeśli sos wyjdzie zbyt wodnisty, podczas przygotowywania posiłków można zagęścić go za pomocą mąki lub płatków owsianych. Sos w dobrze zapasteryzowanych słoikach, jest w stanie zachować świeżość przez bardzo długi czas, podobnie jak w przypadku innych przetworów. Mamy nadzieję, że wykorzystasz ten przepis i będziesz cieszyć się wspaniałym smakiem sosu bez konserwantów! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł