2 przepisy na makaron z piekarnika

Uwielbiasz makaron i nie wyobrażasz sobie, żeby wykluczyć go ze swojej diety? W takim razie poznaj dwa przepisy na makaron z piekarnika!
Wersja z grzybami i bekonem Składniki:
  • 4-5 łyżek świeżo startego parmezanu
  • 500ml mleka
  • 20g suszonych borowików
  • 40g masła
  • 25g mąki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100g makaronu pappardelle
  • 50g boczku w cienkich plastrach
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku podgrzej mleko, po czym zdejmij go z ognia. Mocz borowiki w tym mleku przez około 10 minut. Następnie należy odcedzić grzyby. W rondlu należy rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać przez około 2 minuty, robiąc zasmażkę. Do zasmażki trzeba wlać mleko bez borowików i mieszać, aż uzyskamy gładką masę. Sos należy gotować przez kolejne 10 minut, aż zgęstnieje. Następnie trzeba dodać pieprz oraz sól i odstawić. W kolejnym garnku należy zagotować wodę i ugotować makaron. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, borowikami i pokrojonym boczkiem. Tak przygotowane danie umieszcza się w naczyniu żaroodpornym, posypuje się parmezanem i piecze w piekarniku przez około 35 minut. Wersja z brokułem i tuńczykiem w sosie własnym Składniki:
  • 600ml mleka
  • 75g sera cheddar
  • 200g  makaronu
  • 250g brokuła
  • 40g masła
  • 40g mąki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 pomidory
Przygotowanie: Należy wypełnić do połowy wodą duży garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuż przed końcem gotowania makaronu, dodać różyczki brokułów do garnka i gotować z makaronem ostanie 2-3 minuty. Następnie rozgrzać w rondlu masło, dodać mąkę i mleko. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Tak przygotowana zasmażka musi zgęstnieć. Trzeba dodać do niej ser, który ma się rozpuścić oraz pieprz i sól. Makaron z brokułami należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Następną warstwą będzie rozdrobniony tuńczyk, który trzeba polać naszym sosem. Na samej górze należy ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać serem. Na koniec zamykamy naczynie, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 5-6 minut. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł