Przepisy na krem winogronowy i krem malinowy

Krem winogronowy
Składniki: 60 g winogron szklanka kremowej śmietany zagęstnik do śmietany 3/4 szklanki cukru pudru sok z cytryny 2 łyżki lekko zrumienionych płatków migdałowych Przygotowanie: Z winogron wybieramy i odkładamy 12 najładniejszych owoców do przybrania deseru, pozostałe pozbawiamy pestek i miksujemy na mus. Pod koniec miksowania do owoców dodajemy połowę cukru i sok z cytryny. Kremówkę ubijamy wraz z pozostałym cukrem i zagęstnikiem. Ubitą śmietanę z winogronami delikatnie, ale dokładnie mieszając, od razu przekładamy do pucharków. Przybieramy winogronami i posypujemy migdałowymi płatkami. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Krem malinowy Składniki: 60 dag malin szklanka cukru sok i skórka z cytryny galaretka malinowa szklanka kremowej śmietany świeże listki melisy Przygotowanie: Przebrane, wypłukane maliny przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Gdy puszczą sok, dodajemy do nich szklankę wody oraz sok i skórkę z cytryny. Trzymamy przez 10 minut na średnim ogniu i od razu przecieramy przez gęste sito. Galaretkę mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaną dodajemy do gorącego syropu. Mieszamy tak długo, aż całość się rozpuści. Porcje rozlewamy do pucharków, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami melisy. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł