Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Wielkanoc 2017: przepis na pyszną paschę. Skąd pochodzi ten niezwykły deser z twarogu?
Pascha to deser z twarogu i masła z bakaliami, znany w Rosji oraz we wschodniej części Polski, przyrządzany na Wielkanoc. Jest pyszna i robi wrażenie, bo nie wszyscy ją znają. Należy ją przygotować na dzień przed podaniem - powinna przez noc leżeć w lodówce.
Przepis na paschę Wielkanocną Składniki: 1 kg zmielonegotwarogu 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 żółtek 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych fig lub moreli 100 g rodzynek 1 łyżka ajerkoniaku Sposób przygotowania: Miękkie masło ubić z cukrem, cukrem waniliowy i skórką z cytryny, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Dodać zmielony twaróg i zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Przygotować sitko, wyścielić je podwójną warstwą gazy, przełożyć masę serową do sitko wyściełanego gazą, przykryć gazą wierzch. Położyć talerzyk ba sitku i docisnąć. Sitko położyć na pojemniku, do którego będzie ściekać woda z sera, wstawić na noc do lodówki. Wyłożyć paschę na talerzyk, zdjąć gazę, udekorować bakaliami. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Bez tego ciasta nie ma Wielkanocy. Jak zrobić świąteczną paschę?
Wszystkim dobrze znane ciasta wielkanocne to oczywiście mazurki z kajmakiem, klasyczne babki oraz bakaliowe keksy. Czym w takim razie jest pascha? To akurat ciekawa alternatywa dla zwykłego sernika, która w pewnym stopniu może go przypominać, ale jest jednak czymś innym.
Tradycyjna pascha wielkanocna — sernik bez pieczenia z bakaliami
W wielu domach święta wielkanocne kojarzą się z paschą, niezwykłym sernikiem bez pieczenia — słodkim, kremowym, pełnym aromatu naturalnego sera i masła oraz bakalii. Jeżeli jeszcze nigdy nie jadłeś paschy, musisz wypróbować ten przepis. Jeżeli uwielbiasz ten deser, oceń naszą recepturę na tradycyjną paschę wielkanocną.
Pascha - czym jest pascha wielkanocna? Jak ją przygotować? Sprawdzony przepis
Pascha to wyjątkowe danie kuchni ukraińskiej, które przygotowuje się z okazji Świąt Wielkanocnych. W Polsce cały czas zyskuje na popularności. Ciasto ze stołu znika w prawdziwie ekspresowym tempie, ponieważ jest po prostu pyszne! Sprawdzony przepis znajdziesz w naszym artykule.