Wielkanoc 2017: przepis na pyszną paschę. Skąd pochodzi ten niezwykły deser z twarogu?

Pascha to deser z twarogu i masła z bakaliami, znany w Rosji oraz we wschodniej części Polski, przyrządzany na Wielkanoc. Jest pyszna i robi wrażenie, bo nie wszyscy ją znają. Należy ją przygotować na dzień przed podaniem - powinna przez noc leżeć w lodówce.
Przepis na paschę Wielkanocną Składniki: 1 kg zmielonegotwarogu 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 żółtek 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych fig lub moreli 100 g rodzynek 1 łyżka ajerkoniaku Sposób przygotowania: Miękkie masło ubić z cukrem, cukrem waniliowy i skórką z cytryny, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Dodać zmielony twaróg i zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Przygotować sitko, wyścielić je podwójną warstwą gazy, przełożyć masę serową do sitko wyściełanego gazą, przykryć gazą wierzch. Położyć talerzyk ba sitku i docisnąć. Sitko położyć na pojemniku, do którego będzie ściekać woda z sera, wstawić na noc do lodówki. Wyłożyć paschę na talerzyk, zdjąć gazę, udekorować bakaliami. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł