Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepis na wielkanocną babkę pomarańczową
Wśród wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć babki! W tym roku wypróbuj przepis na przepyszną babkę pomarańczową, która zachwyca smakiem!
Składniki: cukier wanilinowy puszka mandarynek otarta skórka z pomarańczy 3/4 szklanki cukru cukier puder 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 15 dag margaryny 1/2 szklanki mleka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej zapach pomarańczowy Przygotowanie: Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę ucieramy z cukrem do momentu powstania gładkiej masy. Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do masy dodajemy żółtka, dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Później dodajemy zapach pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, cukier wanilinowy i dolewamy mleko ponownie mieszając. Białka miksujemy do powstania piany i dodajemy do całości mieszając. Mandarynki z puszki odcedzamy na sicie, rozdrabniamy i mieszamy z masą. Następnie przygotowujemy formę na babkę, do której należy włożyć papier do pieczenia i delikatnie nasmarować masłem. Przelewamy do niej masę. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy według uznania. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.