Cukinia jest idealna dla tych, którzy chcą schudnąć! Jak gotować cukinię?

Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Jak je przyrządzić?
Cukinia ma same zalety - przede wszystkim zwiększa przemianę materii oraz zawiera bardzo mało kalorii - 100 gram cukinii ma tylko 15 kcal! Poza tym zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1 i karotenu. Nie można nie docenić także tego, że nade wszystko jest smaczna! Cukinię można gotować, smażyć i piec. Najzdrowiej jednak ugotować ją na parze! Jak to zrobić? Przepis na cukinię gotowaną na parze:
  1. Umyj cukinię pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że cukinii nie trzeba obierać, skórka cukinii jest jadalna, a poza tym najcenniejsze wartości odżywcze cukinii są ukryte tuz przy skórce.
  2. Pokrój cukinię na grube plastry - tak będzie smakować najlepiej.
  3. Włóż plastry cukinii to naczynia przeznaczonego do gotowania na parze.
  4. Możesz tylko posolić warzywo, ale warto eksperymentować i podkręcić jej smak rozmaitymi przyprawami - np. pieprzem, curry, papryką czy bazylią.
  5. Gotuj cukinię ok. 15 min (jeśli będziesz gotować dłużej, cukinia rozmięknie)
  6. Podawaj polaną odrobiną masła
Jak jeść zdrowo? Czytaj tutaj Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł