Jak zrobić domowy ajerkoniak?

Ajerkoniak to pyszny likier jajeczny, który łatwo możesz zdobić w domu! Poznaj przepis.
Składniki:
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki białego cukru
  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 300 ml wódki
Przepis na domowy ajerkoniak: Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, aż do całkowite rozpuszczenia. Podgrzej delikatnie mleko skondensowane, dodaj do niego masę jajeczną i również delikatnie podgrzej. Wszystko przelej przez sitko butelki. Ostudź. Dopiero do butelki dodaj wódkę u wymieszaj. Ajerkoniak będzie najlepszy po ok. tygodniowym "leżakowaniu".
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł