Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak przyrządzić kurczaka: kilka apetycznych podpowiedzi
Mięso drobiowe jest zdrowe, sycące i można je przyrządzać na wiele sposobów. Dodatkowym atutem jest fakt, że prędko poddaje się obróbce termicznej. Jeśli więc mamy w zamrażarce części z kurczaka, wystarczy je odmrozić i – podczas gdy usiłujemy się ogarnąć po przyjściu z pracy – wymyślić jakieś popisowe danie. Kurze biusty albo podudzia równie szybko się rozmrażają, więc i obiad szybko wjedzie na stół.
Dobrze, abyśmy mieli w okolicy sklep, w którym bez obaw zaopatrywać można się w drób. Na pewno taki istnieje, musimy tylko zadać sobie trud i wyjść poza rutynę nabywania artykułów mięsnych w supermarketach. Małe osiedlowe sklepiki oferują drób z ekologicznych hodowli, bez antybiotyków. Takie mięso jest nie tylko zdrowsze od tego z hodowli przemysłowych, ale i smaczniejsze – przede wszystkim jest miękkie i kruche. Oto kilka pomysłów na to jak przyrządzić kurczaka. Kurze polędwiczki/fileciki z piersi na ostro Potrzebne nam będą albo gotowe wykrojone polędwiczki, albo podwójna pierś z kurczaka. Pierś kroimy na skośne niewielkie kawałki. Mięso wrzucamy do miski i przygotowujemy marynatę. Możemy zrobić ją w osobnym naczyniu, dokładnie mieszając składniki albo aplikować je wprost do miski z mięsem. Warunek jest jeden: wszystkie kawałki mięsa muszą zanurzyć się w marynacie. A składa się ona z:
- Oliwy
- Miodu
- Ostrej musztardy
- Soli
- Pieprzu
- Czosnku
- Curry
- Tymianku
- Rozmarynu
- Marchew
- Pietruszkę
- Buraki
- Seler
- Batat
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.