4 przepisy na sałatki, które możesz postawić na świątecznym stole

Jeśli nie wiemy, co przygotować na świąteczny stół, zawsze mile widziana przez gości będzie dobra sałatka. W okresie przedświątecznym jesteśmy zabiegane i nie mamy zbyt wiele czasu, z tego względu warto postawić na prostą w wykonaniu, ale niezwykle pyszną kombinację. Zaskocz swoich gości nowymi smakami, połączeniami, swoją pomysłowością.
  1. Sałatka z tuńczykiem
Wyjmujemy tuńczyka z puszki - najlepiej, żeby był w sosie własnym, kroimy i przekładamy do miski. Następnie drobno kroimy 2 małe papryki, 2 średniej wielkości ogórki zielone, cebulkę, 2 pomidory oraz 250 gram sera żółtego. Wszystko umieszczamy w jednym naczyniu, dodajemy pieprz i sól do smaku. Całość skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowe!
  1. Sałatka z zupek chińskich
2 zupki chińskie zalewamy wrzątkiem do momentu aż zakryje on powierzchnie makaronu. Następnie przykrywamy i zostawiamy do „wyrośnięcia” na około 5 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę pół puszki ananasa, jednego pora średniej wielkości, odcedzamy pół puszki kukurydzy. Całość umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy około dwóch łyżek stołowych majonezu oraz doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Wstawiamy sałatkę do lodówki na około pół godziny.
  1. Sałatka z paluszkami krabowymi
Na początku musimy ugotować ryż w lekko osolonej wodzie – 1 torebka. Następnie pozostawiamy go do ostygnięcia. W międzyczasie należy drobno pokroić paluszki krabowe, 250 g sera żółtego oraz 3 kurze jajka. Później odcedzamy pół puszki kukurydzy. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Możemy dodać łyżkę stołową majonezu i ponownie dobrze wymieszać.
  1. Sałatka z kurczakiem
Przygotowujemy dwie piersi z kurczaka lub jedną podwójną i kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku przyprawami, które lubimy i smażymy na patelni przez około 7 minut, aż kurczak lekko się zarumieni. Studzimy mięso i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę średniej wielkości, jedną puszkę odcedzonej kukurydzy oraz drobno pokrojoną kapustę pekińską średniej wielkości. Całość możemy wymieszać lub układać warstwowo. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, dodajemy do środka majonez i również rozprowadzamy go po wszystkich składnikach. Jeżeli jednak chcemy ułożyć sałatkę warstwowo, majonez umieszczamy na wierzchu. Można również dodać odrobinę ketchupu dla smaku. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł